bio-forum.pl

Scutellina 1/2006

bez logowania - można przeglądać
Scutellinia

od sie.2005

1. Scutellina 1/2006
1.cze.06 23:38
Anamorf
1

największy ok. 3mm

od sie.2002

2. Scutellina 1/2006
2.cze.06 08:32
"pimpek"

Anamorf :)

Wiesz przecież, że na podtsawie foto możemy stwierdzić jedynie, że jest ładna, ma długie włoski, rośnie na? drewnie obok mchu, jest pomarańczowo-czerwonawa i chyba nic więcej :)

Czekam na mikrocechy i do dzieła!! Oznaczaj!!

od sie.2005

3. Scutellina 1/2006
5.cze.06 03:05
Anamorf

co do włosków, wydawały sie mniejsze niż u "czerwonej": 51. 6 - 77, ale potem znalazł się jeden 154 mikrometry...

nie znalazłem kompletnegom worka

zarodniki wydaja sie mieć wielkość

18 x 11. 7

od sie.2005

4. Scutellina 1/2006
5.cze.06 19:06
Anamorf

co do długości włosków pomyłka, nie wiem skąd tam mi się wział przecinek...

powinno być od 616 mikrometrów do 770 wiekszość.

jeden trafił sie wielkości 1540.

od maj.2006

5. Scutellina 1/2006

W sobote znalazłem bardzo podobne.

I też chciałbym się dowiedzieć co to?

Rozmiarami podobne do Twoich

od sie.2005

6. Scutellina 1/2006
5.cze.06 19:17
Anamorf

Scutellina. oznaczenie gatunku wymaga pomiarów mikroskopowych, podejrzewam ze nawet wykonane przezemnie nie wystarczą...

od maj.2006

7. Scutellina 1/2006

A czym te grzybki są dla Naszej Flory? Jeśli możesz kilka zdań, to prosze.

od sie.2002

8. Scutellina 1/2006
6.cze.06 02:03
"pimpek"

Piotr, nie rozumiem pytania.

od sie.2002

9. Scutellina 1/2006
6.cze.06 02:15
"pimpek"

Marku, czy widziałeś "instrukcję" męczenia Scutellinia, jaką napisałem Błażejowi?

1. Zarodniki w H2O - jaki jest ich rozmiar i czy pod immersją widać ornamentację. Jakie mają średnio Q (stosunek długości do szerokości). Zmierz 20 zarodników i podaj ich wymiary i Q. Jak bardzo różnią się rozmiary luźnych zarodników od tych, które wyglądają na dojrzałe ale są w workach.

Następnie walnij je do Cotton Blue i sprawdź jeszcze raz pod immersją ornamentację. ZMIERZ ją jak najdokładniej się da. Szerokość, długość i wysokość. Sprawdź, czy może ornamentacja w CB ściera się z zarodników, gdy lekko potrzesz szkiełkiem.

2. Parafizy - zmierz je na szczycie, zaobserwuj przegrody, zaobserwuj rozgałęzienia, zaobserwuj czy na szczycie wyglądają jak pomięty papier. Czy w IKI robią się zielone?

3. Worki po prostu pomierz

4. Włoski na brzegu - czy są korzonki, ile jest korzonków, jaka grubość u podstawy włosa, jaka grubość ścianki, ile przeciętnie jest przegród we włoskach, jaki jest kolor (ciemne czy jasne), jaka jest długość włosków

Czy postarasz się to zrobić z OBOMA swoimi Sutellinia?

od sie.2005

10. Scutellina 1/2006
6.cze.06 02:29
Anamorf

instrukcji nie widziałem.

będzie mi trudno spełnić wszystkie warunki.

szczególnie nie wiem czy łatwo jest zaobserwować parafizy... muszę poszukać i poczytac o nich...

pomiary TAK.

chciałbym zrobić z OBOMA, ale nie wiem czy mi się uda. tych bardziej pomarańczowych mam jeszcze "zapas" w lesie, ale co do tych bardziej czerwonych już nie, tylko jeden maluteńki i trudny do spreparowania zasuszony okaz został...

w każdym razie najwczesniej jutro późnym popołudniem, teraz musze dokończyć Pezize...

pozdrawiam

Anamorf

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji