bio-forum.pl

Marynowana gąsówka fioletowawa...

bez logowania - można przeglądać

od sie.2006

1. Marynowana gąsówka fioletowawa...

Witam, nie było mnie tu sto lat :) Ale Grzyby zbieram dalej, nie mogę znaleźć przepisu na marynowanie Lepisty :) Chyba nic się tam nie dodawało, prócz cebuli... z tego co pamiętam chyba Jola Kozak je przyrządza :)

Proszę o pomoc :) Same kapelusze, prawda?

od kwi.2004

2. Marynowana gąsówka fioletowawa...

Ja je przyrządzam, ale nigdy nie daję cebuli do marynat.

Gąsówka z natury swojej jest słodkawa i aromatyczna. Cebula może zepsuć smak.

Robię zaprawę; jedna część octu na dwie części wody. Dodaję cukru, soli, ziele, pieprz, listek i to wszystko.

Gąsówka naga jest bardzo mięsista i smaczna w marynacie. Druga po rydzu, jak dla mnie.

Krótkie ogonki robię.

od lip.2008

3. Marynowana gąsówka fioletowawa...

Jolka, zalewasz zimną zalewą czy gorącą? Jeżeli zimną, to jak długo gotować w słoikach?

od kwi.2004

4. Marynowana gąsówka fioletowawa...

Moja zalewa jest mocna: na dwie szklanki wody szklanka octu. Wkładam do słoja gorące grzyby i zalewam gorącą zalewą. Nie pasteryzuję.

od lip.2008

5. Marynowana gąsówka fioletowawa...

Jolka, gotujesz gąsówkę do zalewy? Jak długo? Gdzieś czytałam, że można na surowo, wtedy zachowuje swój kolor, ale nie jestem pewna.

od lip.2008

6. Marynowana gąsówka fioletowawa...

Sorry, już znalazłam ten przepis, pisze jak byk, że gotować grzyby 5-8 minut.

od kwi.2004

7. Marynowana gąsówka fioletowawa...

Ja czytałam i tego się trzymam, że gąsówka naga na surowo albo niedogotowana może zaszkodzić.

od lip.2008

8. Marynowana gąsówka fioletowawa...

A jak długo ją gotujesz?

od kwi.2004

9. Marynowana gąsówka fioletowawa...

No, jakieś 15-20 minut, a smażę (duszę) około pół godziny

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji