bio-forum.pl

2010-09-21 Migawka z Chrzanowa

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2010-09-21 Migawka z Chrzanowa
29.wrz.10 12:55
Piotr Grzegorzek

Prowadząc intensywne poszukiwania grzybów, głównie pasożytniczych czasami ze zdumieniem odkrywam, że nawet stosunkowo blisko mojego miejsca pracy, czyli Muzeum w Chrzanowie znajdują się powierzchnie niemalże niezbadane. Jedną z nich okazał się być kompleks łąk i odłogów w sąsiedztwie Osiedla Młodości. Na mapie firmy Compass obwiodłem go jasnoniebieską kreską.

Zbioru grzybów dokonałem w miejscach oznaczonych zielonym kolorem, ale fotoreportaż dotyczy tylko drogi przecinającej ten teren na wskroś. Na początek śmieci wśród nawłoci.

Nawłocie kanadyjskie - Solidago canadensis dominują w tutejszym krajobrazie. Ponadto wyraźnie widać, że ta okolica jest sukcesywnie zabudowywana.

Widok ogólny jest nieciekawy, ale wyraźnie widać mozaikę zespołów roslinnych.

Pomimo obfitości potencjalnych "pacjentów" rośliny były bardzo zdrowe i dlatego nieznacznie wzbogaciłem swój zbiór z tego miejca.

Czyżby swoista oaza zdrowia, przynajmniej w stosunku do roślin.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji