bio-forum.pl

Pomarańczowe plamy na wierzbie kotkowej po raz drugi

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Pomarańczowe plamy na wierzbie kotkowej po raz drugi
11.paź.04 14:05
"Tomasz_Płock" (b/log.)

mam podobny problem jak Pani Magda w jednym z postów i ciekaw jestem czy poradziła sobie z problemem a jeśli tak to w jaki sposób (może tu zagląda i przeczyta ten post - szkoda że nie podała swego e-maila)

Dodam tylko że najpierw są plamy potem liście ciemnieją w tym miejscu i usychają.

od gru.2006

2. Pomarańczowe plamy na wierzbie kotkowej po raz drugi
11.paź.04 14:42
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Napisz jak dokładnie wygląda objaw choroby...

3. Pomarańczowe plamy na wierzbie kotkowej po raz drugi
11.paź.04 20:52
"Tomasz_Płock" (b/log.)

Na liściach pod spodem tworzą się pomarańczowe plamki przypominające delikatny puszek. Potem w tych miejscach liście mocno ciemnieją i usychają.

Wierzba kotkowa szczepiona. Na długim badylku pęk zwisających gałązek.

Będę wdzięczny za pomoc, długo walczyłem ze swoją piękniejszą połową żeby posadzić tę wierzbę w pewnym przytulnym miejscu mojego ogrodu.

od gru.2006

4. Pomarańczowe plamy na wierzbie kotkowej po raz drugi
12.paź.04 08:01
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Według opisu wygląda to na rdze wierzby....

Teraz mam zajęcia ze studentami. Jak będę miał chwilkę wolnego napisze więcej...

5. Pomarańczowe plamy na wierzbie kotkowej po raz drugi
12.paź.04 13:52
"Tomasz_Płock" (b/log.)

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

od gru.2006

6. Pomarańczowe plamy na wierzbie kotkowej po raz drugi
14.paź.04 12:33
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Jeśli jest to rdza wierzby to po wytstąpieniu pierwszych objawów konieczne jest stosowanie zabiegów chemicznych preparatami: Amistar 250 EC, Discus 500 WG, Bayleton 5 WP, preparaty z "rodziny" Dithane. Teraz jedyną rzeczą, którą można zrobić to dokładnie zebrać opadłe porażone liści i następnie należy je spalić.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji