bio-forum.pl

Maluchy spod wierzby ?

bez logowania - można przeglądać
GRej177474

od maj.2009

1. Maluchy spod wierzby ?

Rosły u podstawy złamanej i już prawie martwej wierzby.

Maluchy do 2 cm. srednicy kapelusza.

Zapach lagodny grzybowy.

Wysyp, mam nadzieje że widać,... biały.

od kwi.2004

2. Maluchy spod wierzby ?

Wygląda na Calocybe obscurissima

od maj.2009

3. Maluchy spod wierzby ?

To chyba albo wielka rzadkość,... albo grzybek pomijany ze względu na swoje rozmiary.

W necie zaledwie udało mi się, na szybko, znaleźć tylko jedną fotkę i żadnego opisu:- (

Faktycznie wzorując się na tym jednym zdjęciu muszę przyznać, że jest podobieństwo:-)

od maj.2009

4. Maluchy spod wierzby ?

Byłem tam dziś by jeszcze raz sprawdzić co się wykluło z tych maluchów. Nie wiele podrosły bo największe kapelusiki osiągnęły zaledwie nie całe 40mm. To już jednak umożliwiło porównanie ze zdjęciami z netu.

Makroskopowo jak najbardziej typ Tomasza:-)

Grzybek ten jest chyba raczej mało zmienny w swym wyglądzie bo wszystkie znalezione zdjęcia przedstawiają owocniki o prawie identycznych cechach makro jak te moje.

Nadal nic jednak nie znalazłem na temat jego występowania. Czy ktoś z Was dysponujący dostępem do takich danych zechciałby podzielić się informacjami?

Czyżby faktycznie był grzybkiem bardzo rzadkim???

Dzięki Tomaszu:-)

tak wygladał dziś:

od kwi.2004

5. Maluchy spod wierzby ?

Znalazłem tego grzybka tylko raz. W młodniku modrzewiowym na siedlisku grądu

od maj.2009

6. Maluchy spod wierzby ?

No to może by tak zaktualizować listę rzadko notowanych i wciągnąć tego grzybka do GREJ.

Co na to Ania???

od maj.2003

7. Maluchy spod wierzby ?
11.paź.10 08:59
Anna Kujawa "AniaK"

Ania - wróciwszy z kolejnego wyjazdu - oznajmia, że w zasadach przyjmowania do GREJ-a jest napisane, że gatunki nieujęte w "czekliście" są przyjmowane do GREJ-a. I "pod ten paragraf podpada" powyższy gatunek.

Ja na moment na forum, bo jutro - na... Mazurach.

od maj.2009

8. Maluchy spod wierzby ?
11.paź.10 09:48
Mirosław Gryc "mirek63"

Miło usłyszeć Ciebie znów na forum a że na moment to już chyba się wszyscy do tego przyzwyczaili:-)

Dobrze i to:-)

To ja też dostosuję się do tego "paragrafu" i wkrótce podeślę Ci grzybka wraz ze zgłoszeniem:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji