bio-forum.pl

biały, zmeniający kolor na brązowy, z glebą ziarnistą

bez logowania - można przeglądać
Basidio* podziemne

od sie.2006

1. biały, zmeniający kolor na brązowy, z glebą ziarnistą

Poszukując jakichś nowych Tuber napotkałem na grzybka który z pewnością do tego rodzaju nie należy. Przypomina mi raczej coś z Rhizopogon.

Znalazłem tylko jeden owocnik (zastał mnie niestety wieczór w lesie).

Początkowo owocnik był koloru białego lecz z czasem zmieniał barwę w kierunku rudo-brązowego (w ciągu kilkunastu minut). Gleba ziarnista, nie marmurkowa. Początkowo również biała i ciemniała podobnie jak perydium. Kształt owocników kulisty lecz bardzo nierównowmierny. Brak charakterystycznego zapachu.

Środowisko - południowy stok wapiennego wzgórza, leszczyna, buki i dęby.

od lip.2002

2. biały, zmeniający kolor na brązowy, z glebą ziarnistą

Wydaje mi się, że to będzie jakiś gatunek całkowicie z innej "bajki" a mianowicie Zygomycetes. Podziemny hypogeik jak najbardziej, tyle że te w odróżnieniu od asco- i basidiomycetes są traktowane trochę po macoszemu. Zacznij o rodzaju glomus - twój grzybek najbardziej mi do tego rodzaju pasuje

od maj.2006

3. biały, zmeniający kolor na brązowy, z glebą ziarnistą

Po cechach makro typował bym Glomus macrocarpum Tulasne & C. Tulasne 1945.

Przydało by się popatrzeć na niego przez szkiełka:-)

Dodam jeszcze, że w towarzystwie tych grzybów znajdywane były również inne pokrewne gatunki.

(wypowiedź edytowana przez piotrekchacha 26. września. 2010)

od sie.2006

4. biały, zmeniający kolor na brązowy, z glebą ziarnistą

No i na grzybka przyszedł czas :)

Oczywiście mieliście rację. Wygląda na to że jest to przedstawiciel Glomus.

Zarodniki ogroooomne - 110-120 µm, +/- kuliste, żółte, liczne.

Na fotkach z kamerki tego dobrze nie widać ale ścianki zarodników składają się z dwu warstw - to wskazywałoby na Glomus macrocarpum. Tak?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji