bio-forum.pl

Oprawianie Kani

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2007

1. Oprawianie Kani
21.wrz.10 14:22
Piotr "koszmiks"

Chciałem zapytać, co się robi z ogonkami kani. Czy to można mrozić, suszyć? Czy bulwę trzonka się odcina czy też wykorzystuje? Mam też przepis w którym kapelusze doprawia się masełkiem z pietruszką. A czy masełko można połączyć z czosnkiem??

od cze.2009

2. Oprawianie Kani

Powiem Piotrku Ci tak jak ja robię. Kanie zbieram tylko same kapelusze, można je moczyć w mleku, choć ja mało kiedy to robię i później panieruję jak kotlet. Najpierw w jajku przyprawionym wegetą i pieprzem, później w bułce tartej z odrobinom mąki, czasem zamiast w bułce panieruje po prostu w wiórkach kokosowych (naprawdę polecam). Upieczone kanie można oczywiście zamarynować (polecam zalewę octową Old Rysia którą obecnie używam). Jeśli chodzi o małe kanie, nazywane przeze mnie "kulki" to ucinając taką kanie tam gdzie kończy się kapelusz jeszcze nie rozwinięty, później przekroić ją trzeba na pół wzdłuż i na środku kawałka nogi który jest pod kapeluszem i między nogę a blaszki wkładam ser do krajania i później tak jak wyżej (można marynować).

od kwi.2004

3. Oprawianie Kani

Suszyłam kiedyś nogi kań i dodawałam w całości od początku przyrządzania do sosów, czy mięs, żeby te ładnie pachniały. Oczywiście nie jadłam ich, tylko wyrzucałam. Teraz mi się nie chce

od wrz.2007

4. Oprawianie Kani
22.wrz.10 10:15
Piotr "koszmiks"

A czemu się nie chce?? Duży wysyp grzybów był?? :)))

Z tymi wiórkami kokosowymi to całkiem niezły pomysł...

(wypowiedź edytowana przez koszmiks 22. września. 2010)

od kwi.2004

5. Oprawianie Kani

Bo mało było. Gdybym zebrała dużo - suszyłabym

od wrz.2008

6. Oprawianie Kani
5.paź.10 11:14
"chrisfir"

jak kros nie chce marnowac to nózka kani wysuszona dla aromatu wraz innymi grzybami ok

potem zupa gzrybowa

ale noga łykowata jesść sie nieda tak jak czsem robi se to z ugotowanymi suszonymi kapeluszami

ale noga takiej np płachetki kołpakowatej

to co innego

nawet suchą mogę schrupać

podobnie borowiki

suszone mozna jesć jak czipsy

ljkowiec dęty tez - suszony na grzance wyborny!

kania napewno, no nie może kapelusz ale nie próbowałem

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji