bio-forum.pl

Purchawka chropowata

bez logowania - można przeglądać

od paź.2010

1. Purchawka chropowata
18.wrz.10 23:01
patryk "abakarov"

Witam wszystkich!

Wydaje mi się że dosc uważnie pszeszukałem forum kulinarne i nic nie znalazłem na temat purchawki, być może coś przeoczyłem... Czy ktoś podzieli się doświadczeniami na temat tego grzyba. Wiem że jadalne są młode owocniki o białym miąższu (po przekrojeniu grzyba).

Marynować, suszyć, smażyć??? Można go jeść na surowo?

od paź.2005

2. Purchawka chropowata

Nie na surowo! Zdjąć skórke i... suszyć, marynować i przypiekać:-) Jak kto woli, byle nie na surowo.

Nie zajmuję się purchawkami tak małymi - to obieranie ze skórki - mozolna robota:- (( (

Na którymś tam zlocie ( w Tomaszowie Mazowieckim) mialem okazję jeść purchawki ze słoika - marynowane. Nie byłem zachwycony smakiem, chociaż wyglądały bardzo ciekawie - inaczej niż wszystkie grzybki. Smak - to mało powiedziane - raczej bezsmakowo ( w marynacie). Podobno suszone i sproszkowane są bardzo aromatyczne.

od paź.2010

3. Purchawka chropowata
19.wrz.10 17:45
patryk "abakarov"

Dziękuje za odpowiedż!

Do purchawki jeszcze wrócę...

Panie Ryszardzie, wiem że to nie ten wątek, dopiero go rozpoczne, ale czy ma Pan jakieś doswiadczenia z mrożeniem rydzów?

od kwi.2004

4. Purchawka chropowata

Purchawki?

Coś cudownego teraz z nimi robię!

Gdy duszę mięso (żeberka, łopatka, obojętnie co) z cebulą i przyprawami dodaję kilkanaście purchawek. Gdy się tak wyduszą w tej potrawie są po prostu wspaniałe!

Ale obierz je najpierw ze skórki.

Można dać do bograczu zamiast kluseczek.

Fantastyczne też z są smażone w jajku i bułce na oleju.

Albo bez tej całej "panierki" na masełku do bułeczki. Delicje!

Jest ich teraz dużo ładnych. Suszę. Spróbuję wariacje z pizzą i dam znać. Wszak lejkowce uduszone z cebulką na pizz- (-ie?) są wspaniałe.

(wypowiedź edytowana przez jolka 19. września. 2010)

od paź.2010

5. Purchawka chropowata
19.wrz.10 20:50
patryk "abakarov"

Rozumiem że podstawową zasadą jest obieranie ze skórki!?

od kwi.2004

6. Purchawka chropowata

Niektórym ta skórka nie przeszkadza, ale mnie tak. Obierz. Zawsze

od paź.2010

7. Purchawka chropowata
19.wrz.10 21:11
patryk "abakarov"

dziekuje za radę

a istnieje jakis sposób na zakonserwowanie ich? co z mrożeniem?

pytam dlatego że mam ich taki wysyp i nie zbieram ponieważ nie wiem jaki będzie z tego efekt. nie codziennie serwuje mięsa, pizze czy tez bogracz (bograczu jeszcze nigdy nie przygotowywałem - poprosze o przepis!!!):-)

ususzę napewno i spróbuje zamarynować, poeksperymentuje z mrożeniem na dwa sposoby. z obgotowaniem i bez. nie jestem zwolennikiem obgotowywania grzybów ponieważ jak dla mnie traca na walorach smakowych, ale coś w tym obgotowywaniu musi być. w zeszlym roku mialem z jednego grzybobrania kilka porcji mrozonych kurek (bez obgotowania) - na 6 porcji/paczek 2 zupełnie nie do zjedzenia, takie gorzkie, do wyrzucenia... przepraszm mało precyzyjna wypowiedź - wyciągam z zamrażalnika jedną porcję, przyżądzam i jest ok. np za miesiąc następną i jest strasznie gorzka - wyrzucam i rozmrażam nastepna i jest genialna!!!???

od paź.2010

8. Purchawka chropowata
19.wrz.10 23:40
patryk "abakarov"

od kwi.2004

9. Purchawka chropowata

Suszę. Marynowane mi nie smakują, bo wciągają w siebie za dużo octu.

od kwi.2004

10. Purchawka chropowata

Bogracz?

Dużo mięsa pokrojonego w kostkę podsmażonego i duszonego z cebulą i przyprawami na ostro. Potem do tego woda, ziemniaki, jak na gęstą zupę, a na końcu w toto kluseczki kładzione łyżką z mąki i wody, mąki, jajka i wody, albo purchawki właśnie zamiast tych klusek, albo i purchawki i kluski. Z tym, że purchawki wcześniej trzeba dać, a kluski w ostatniej chwil. Ma być gęste, zawiesiste. Taka jednogarkówa. Niektórzy dodają jeszcze koncentrat pomidorowy. Nie może być zbyt rozwodnione, bo wtedy traci smak.

od kwi.2004

11. Purchawka chropowata

Wiem, że Rysio suszy, robi z tego w słoiku proszek i zagęszcza tym zupę, cz sos.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji