bio-forum.pl

Grzyby zlotowe z Ocypla

bez logowania - można przeglądać

od paź.2005

1. Grzyby zlotowe z Ocypla

Zapowiada się bardzo grzybny zlot. Wielu z nas jedzie już od poniedziałku. No to na miejscu będziemy prawie siedem dni!!! Zabieramy aparaty fotograficzne i pewno będzie można troche poeksperymentować. Otworzyłem ten wątek, aby w nim umieścić kilka fotek z owych niesamowitych i pomysłowych przepisów.

Chciałbym spróbować zrobić te w oleju. Po prostu inne niż wszystkie a ja to nawet mam pewien pomysł, jak to udoskonalić ( oczywiście smakowo). Pewno będą też i różnego rodzaju sałatki grzybowe - wszystko będziemy fotografowali i po powrocie - tutaj będziemy przdstawiać.

Pewno znajdą się tutaj i grzyby w suszarni:-) To może być niesamowity widok:-))

od paź.2005

2. Grzyby zlotowe z Ocypla

Otworzyłem ten post z myslą o tym, że będzie czas w Ocyplu na sesje fotograficzną. Niestety - tak duże ilości grzybów spowodowały, że obróbka ich zajęła zbyt dużo czasu. Imprezy rozrywkowe brały górę nad mozolnym strojeniem aparatu do fotoprzepisów. Mało czasu było na spanie:-)

od wrz.2008

3. Grzyby zlotowe z Ocypla
29.paź.10 02:51
"chrisfir"

TO JA ZAŁĄCZĘ GALARETKA

NIE JEST TO DOKŁADNIE ZLOTOWY OKAZ, ale został na zlocie przez Mirka z Łodzi powtórzony i degustowany

Galaretek

jakoż opisywany w atlasie, jako jadalny na surowo, i mdły w smaku

po przyrzadzeniu w zalewie octowo estragonowej wcale mdły nie był

zalewa:

szklanka przegotowanej wody

2 łyzki octu

1 łyzka cukru

1 łyzeczka soli

estragon ( suszony lub zielony)

galaretka kolczastego sparzamy b. krótko goraca wodą

i zalewamy zalewą

odstawiamy do lodówki

no i po 15 min w zasadzie gotowe

od wrz.2008

4. Grzyby zlotowe z Ocypla
12.lis.12 23:10
"chrisfir"

Marynowanie grzybów w oleju po włosku:

Grzyby oczyścić, następnie gotować je w zaprawie - połowa octu i połowa wody przez 10 minut. Następnie odcedzić i wysuszyć, zawijając w czystą ściereczkę. Po wysuszeniu włożyć je do misy i dodać czosnek, pietruszkę, paprykę ostrą, pieprz, oregano, sól 1 to wszystko wymieszać razem z olejem słonecznikowym. Następnie ułożyć w słoikach dość ciasno i jeśli brakuje oleju - dolać, żeby grzyby były przykryte olejem. Jeśli są przeznaczone do spożycia w krótkim czasie tak je zostawić. Ja dla pewności pasteryzuję je jeszcze przez 10 minut.

Konserwowanie grzybów w oleju:

Grzyby oczyścić i gotować kilka minut w wodzie z octem (1 lub 2 łyżki octu na litr wody) następnie wysuszyć je w czystej ściereczce. Posiekać czosnek i rozmaryn świeży lub suszonyDo dużego słoja na dno wsypać cienką warstwę soli, następnie warstwę grzybów, to posypać rozmarynem, czosnkiem, trochę soli i znów kolejno: warstwę grzybów, warstwę soli, rozmaryn, aż napełnimy słoik, z tym że na ostatnią warstwę daję nieco więcej soli i pieprz. Wszystko zalewam olejem i trzymam w chłodnym miejscu

to przepis Zenita z forum nagrzyby

od wrz.2008

5. Grzyby zlotowe z Ocypla
12.lis.12 23:50
"chrisfir"

Teraz moja modyfikacja

dotyczy szczególnie grzybow które najlepsze sa smazone jak np mleczje wszelakie, gołabki, głownie blaszkowe o odpowiedniej wielkości, na próbe mozna tez zrobić sobie tak pieczarki z czarnymi oliwkami

ja smażę posypując jedynie wegeta przesiana na sitk bez duaych kawałków warzyw. i pieprz. Mozna tez jedynie sól i pieprz

Przyprawy do słoika to głownie świezy rozmaryn i tymianek, czasem cząber

Je sparzam krótko, lub w wodzie z octem

ocet robimy bardzo słaby 1-2% najwyżej bez cukru, bez soli (sól wegeta jest w juz grzybach)

czosnek kroje w plasterki i daje ok 2-3 plastry na każda warstwę

przygotowanie oliwek, koniecznie wymoczyc w wodzie i odlac 1- 2 razy

można ale nie treba zalac tez octem ale potem tez treba je wycierać ręcznikiem

Do jasnych grzybów kurki, gołabki oliwki zielone, do rydzów, mleczajów czarne

Marynowanie grzybów w oleju po włosku:

Grzyby smazymy z przyprawami tak jak lubimy najlepiej jednak nie w masie tylko kapelusze kazdy osobno obracamy raz lub dwa, lekko przyrumieniamy.

Mozna gorace lub następnego dnia jak juz nie mamy ochoty na świezez patelni zalewamy przygotowanym powyżej słabym octem. Następnie odcedzić i wysuszyć, zawijając w czystą ściereczkę. Mozna uzyc 2 3 papierowych reczników, ja po odcedzeniu wykładam na talerz na dwa papierowe reczniki i trzecim z góry dotykam, zwykle jak juz cały jest mokry to jest ok.

grzyby nie musza bys naprawde suche.

Teraz układam w słoikach warstwami grzyby, czosnek, rozmaryn, oliwki, i kolejną warstwę. Dlewamy oleju słonecznikowego, obracajac słoik by pozbyć sie powietrza. Ułożyć w słoikach dość ciasno i jeśli brakuje oleju - dolać, żeby grzyby były przykryte olejem. Jeśli są przeznaczone do spożycia w krótkim czasie tak je zostawić nawet do 4-5 dzi mozna konsumować. Konserwowanie: pasteryzuję je jeszcze przez 30 minut. na parowarze, nie odwracam lecz zeby sie zassały po 10 min grzania otwieram na chwilę i zamykam. Pozostawiam do wystygnięcia zwylke są dobrze zassane.

Wersja bez oliwek, takie grzyby nadaja sie do usmazenia zima na patelni, ale pamietajmy że maja aromat czosnku isa odrobine kwaśne.

Dlatego tez doskonale sie nadaja do róznych sałatek na kwaśno np takich z sosem vinegret

od wrz.2008

6. Grzyby zlotowe z Ocypla
12.lis.12 23:54
"chrisfir"

faktycznie watek w kuchni troche sie zapodział jak ktoś juz zauwazył wczesniej

ten o grzybach w oleju powtarzam, bo cos go odnajeźć nie zdołałem

dodam jeszcze że próbowałem poza oliwkami dodawać róznych smazonych i parowanych warzyw, z róznym skutkiem

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji