Witam po raz kolejny. Dziś chce wam przedstawić a zarazem zapytać...
Robimy z niego przyprawę, po wysuszeniu zostaje on zmielony na prawie że pyłek i używany jest zamiast pieprzu ze względu na jego walory. I muzę przyznać że się świetnie w tym spisuje, jeśli chodzi o jego przeznaczenie i smak :)
Póki co, to jeszcze się on nazywa maślaczek (maślak) pieprzowy.:-)
Ja po prostu - gdy go znajdę - dodaję do innych grzybów.
No w książce u mnie jest podpisany jako Borowik pieprzowy, a na internecie jako Maślak pieprzowy. Faktycznie o masowe występowanie tego gatunku to raczej ciężko. Ale powiem szczerze że tyle ile go zawsze uzbieram to starcza na jakiś czas :) Kiedyś dawałem do potraw po grzybku albo dwa, lecz niestety albo było za ostre albo zbyt mało, i wpadłem na taki pomysł że tak powiem "dawkowania" jak innych przypraw, bo mniej więcej wiem ile go wtedy dać, a jako grzyb ma naprawdę, może nie tyle co pieprzowy a pieprzowo podobny smak, dosyć ostry.
Spróbuję