Wspaniały okaz piaskowca modrzaka (Gyroporus cyanescens)! Trzon w środku pusty, podzielony na poprzeczne komory. Przepyszny do zup, sosów, smażonki, suszenia i marynowania!!! Twardy i smaczny prawie jak borowik szlachetny. Po upichceniu robi się słomkowo-żółtawy. Błagam, wstaw te zdjęcia do Wiki, tam nie ma przekrojonych. Może masz też zdjęcie przekrojonego trzonka?
(wypowiedź edytowana przez aorg1961 16. września. 2010)
(wypowiedź edytowana przez aorg1961 16. września. 2010)
niestety trzon został w lesie ( był pusty więc pomyślałem że jest robaczywy: P)
Postaram się wstawić.
Szkoda.... z góry dziękuję i... smacznego!
Tylko, że ten okaz to już nie piaskowiec modrzak tylko prawdopodobnie jakiś koźlarz :)
Niewiem niezrywałem więc niewiem czy będzie granatowy?
Upsss a czy ktoś wie dokładnie co to za gatunek?
zgadza się, koźlarz, popatrz na trzon,
wielkie dzięki za Wiki :) pozdrawiam
Ania
może być babka a może różnobarwny (?) zeleży czy zmienia barwe miąższ. A pod jakimi drzewami rósł?