bio-forum.pl

Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2013

1. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

W moim rejonie ( województwo świętokrzyskie, Lasy koło Staszowa)

Jest sporo różnych gatunków podgrzybków.

Dzisiaj spotkałem się z takim ciekawym grzybek, który zmienia silnie barwę

trzonu po odkrojeniu kawałka na kolor niebieski/siny/jak na zdjęciu:

Wydaję mi się, że jest to podgrzybek czerwieniejący z uwagi na barwę rurek oraz trzonu, ale pewności nie mam bo barwa trzonu bardzo podobnie zmienia się w ceglastoporym.

Proszę mi również napisać na co zwracać uwagę bym nie zebrał jakiegoś niejadalnego podgrzybka bo jest ich sporo i występują w różnych miejscach.

od sie.2006

2. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

Nie jest to borowik ceglastopory.

od gru.2005

3. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

Na pewno - podgrzybek, być może - czerwonawy - podgrzybki ze zdjęć nie zawsze można pewnie oznaczyć. Wszystkie podgrzybki są gatunkami jadalnymi. Wśród grzybów o żółtych porach i z czerwienią na trzonie jest podawany jako szkodliwy borowik żółtopory (b. grubotrzonowy) - Boletus calopus. Gorzki w smaku.

od wrz.2013

4. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

Jak robić zdjęcia grzybom i na co zwracać uwagę by potem tacy ludzie jak wy którzy się znają na grzybach mogli łatwiej rozpoznać dany gatunek?

Tak z głowy to:

- robić zdjęcia bez flesza, z naturalnym światłem

- z różnych stron grzyba

- najlepiej kilka osobników w dobrym stanie / różnym stadium dojrzałości

- przekrój grzyba

- zmiana barwy po kilku/kilkunastu minutach

- sprawdzenie smaku i zapachu

- określenie ściółki i drzewostanu / miejsce występowania

Co jeszcze? Na co zwracać uwagę na pory, siatkę na trzonie?

Obecnie chciałbym zająć się popularnymi grzybami w Polsce.

I mam zamiar zacząć robić swój własny atlas grzybów.

od gru.2005

5. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

Właściwie wymieniłeś wszystko, co może się przydać do identyfikacji grzybów wg zdjęć. Borowikopodobne oznacza się wg cech makro. Powiększenia powierzchni trzonu, hymenoforu (makrofotka, lub wykadrowane ze zdjęcia o dobrej rozdzielczości szczegółów) często bywają niezbędne. Przy trudniejszych rodzajach grzybów blaszkowych i innych pozostałych nieraz dodatkowo potrzebna zasuszona próbka owocnika (zwłaszcza hymenoforu) do obserwacji mikroskopowych:-)

od wrz.2013

6. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

Lepsza analiza - ciąg dalszy - może będzie wiadomo na 100%

3. podgrzybek Czerwieniejący???

Zdjęcia i opis poniżej

Zdjęcia są na moim kącie i nie zostaną usunięte! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ecec4a50)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ecfa0808)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ed25ffc8)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ed27da50)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ecf8a580)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ecf6aca0)->status_line!

Nadal nie mam pewności co rośnie w lasach buk-sosna na mchach (szczególnie na pagórkach, wśród ściółki z drzew bukowych). Podobno to podgrzybek czerwieniejący.

Ale nie wiem. Kapelusz matowy, suchy, brązowo-czerwono-szary, na krańcach kapelusza czerwona obwódka, miąższ nie zmienia barwy, trzon u dołu po odkrajaniu ciemny, po odkrajaniu wyżej żółty, czerwona obwódka w okół. Dale kilka dobrych zdjęć.

Mam tego masę i nie wiem już co z tym robić. Trzon po jakimś czasie ciemnieje.

(wypowiedź edytowana przez areecki 16. września. 2010)

od kwi.2005

7. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

A może po prostu to podgrzybek złotawy?

od sty.2009

8. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?
16.wrz.10 22:00
Andrzej Sas "ASas"

podgrzybek czerwonawy ma u podstawy trzonu w żółtym miąższu na przekroju wzdłuż owocnika widoczne pomarańczowe kropki - niestety w Twoim przypadku ta cecha została obcięta...:/ Poza tym o ile mi wiadomo nie przebarwia się aż tak bardzo u podstawy trzonu jak na pierwszej i drugiej fotografii w poście rozpoczynającym wątek. Jak dla mnie wobec powyższego jest to podgrzybek złotopory, ale jedna rzecz mnie niepokoi - zupełnie niepopękana skórka kapelusza, która w tak dużych egzemplarzach powinna być już doskonale widoczna. Tak więc, reasumując nie ma pewności;)

A na przyszłość radzę wstawiać fotki bezpośrednio do wątku - nie każdemu chce się kopiować nieaktywne linki do paska adresu i to w znaczącym stopniu zmniejsza szanse na oznaczenie, bo po prostu mniej osób obejrzy zdjęcia...

od wrz.2013

9. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

Czyli mam równo odciąć trzon czy wzdłuż?

od wrz.2013

10. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

Na tym zdjęciu! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ed2e1338)->status_line!

jest bardzo podobny z kapelusza. Niestety na trzonie nie widzę, czerwonego zabarwienia i obwódki czerwonej. Może to jakaś odmiana gatunkowa?

Lub przez warunki wygląda inaczej?

Może jest mokro i skóra na kapeluszu nie pęka?

Coraz bardziej mnie ciekawi to, bo zdania są podzielone.

od sty.2009

11. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?
16.wrz.10 22:41
Andrzej Sas "ASas"

Wyciągnąć cały owocnik z ziemi (nie ucinać podstawy trzonu) i przekroić wzdłuż trzonu w ten sposób ---> bio-forum.pl a następnie obserwować zachodzące zmiany (przebarwienia) oraz czas w jakim one zaszły.

Edit: I najlepiej jeszcze zrobić przybliżenia poszczególnych fragmentów przekroju

(wypowiedź edytowana przez andrzej528 16. września. 2010)

od wrz.2013

12. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

Nie widziałem ani jednego z popękanym kapeluszem!

Przy najbliższej okazji wkleję do tematu przekrój.

W stadium średniej wielkości mam to zbadać?

Zauważyłem też, że niektóre mają grubsze trzony i trzon po odkrajaniu jest

żółty na dole ( wydaje mi się, że to świeże szybko rosnące osobniki) inne mają cieńszy trzon oraz po odkrajaniu jest ciemny prawie do 2/3 długości (prawie do samego kapelusza).

od wrz.2013

13. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

Borowik złotawy, borowik złotopory (Boletus chrysenteron Bull.)

Skórka sucha, matowa, delikatnie omszona. Podczas suszy pęka na poletka i ukazuje czerwonawą górną część miąższu.

Teraz mamy mokro dlatego nie pęka skóra kapelusza.

od wrz.2013

14. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

Dzisiaj byłem z kolegą na podgrzybku tym co na zdjęciach, "złocistym"

Spotkałem kilka osobników z popękanym kapeluszem.

Zebraliśmy ponad 400 sztuk, około 6 kg.

od sty.2009

15. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?
17.wrz.10 20:57
Andrzej Sas "ASas"

W pęknięciach powinien być widoczny czerwonawy odcień. Był?

od wrz.2013

16. Podgrzybek - czerwonawy czy ceglastopory ?

W sumie nie jestem pewien, bo były to bardzo małe i podsuszone osobniki.

Dzisiaj już mi się nie chciało iść na grzyby.

Muszę wykorzystać wczorajsze kanie i rydze.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji