W moim rejonie ( województwo świętokrzyskie, Lasy koło Staszowa)
Jest sporo różnych gatunków podgrzybków.
Dzisiaj spotkałem się z takim ciekawym grzybek, który zmienia silnie barwę
trzonu po odkrojeniu kawałka na kolor niebieski/siny/jak na zdjęciu:
Wydaję mi się, że jest to podgrzybek czerwieniejący z uwagi na barwę rurek oraz trzonu, ale pewności nie mam bo barwa trzonu bardzo podobnie zmienia się w ceglastoporym.
Proszę mi również napisać na co zwracać uwagę bym nie zebrał jakiegoś niejadalnego podgrzybka bo jest ich sporo i występują w różnych miejscach.
Nie jest to borowik ceglastopory.
Na pewno - podgrzybek, być może - czerwonawy - podgrzybki ze zdjęć nie zawsze można pewnie oznaczyć. Wszystkie podgrzybki są gatunkami jadalnymi. Wśród grzybów o żółtych porach i z czerwienią na trzonie jest podawany jako szkodliwy borowik żółtopory (b. grubotrzonowy) - Boletus calopus. Gorzki w smaku.
Jak robić zdjęcia grzybom i na co zwracać uwagę by potem tacy ludzie jak wy którzy się znają na grzybach mogli łatwiej rozpoznać dany gatunek?
Tak z głowy to:
- robić zdjęcia bez flesza, z naturalnym światłem
- z różnych stron grzyba
- najlepiej kilka osobników w dobrym stanie / różnym stadium dojrzałości
- przekrój grzyba
- zmiana barwy po kilku/kilkunastu minutach
- sprawdzenie smaku i zapachu
- określenie ściółki i drzewostanu / miejsce występowania
Co jeszcze? Na co zwracać uwagę na pory, siatkę na trzonie?
Obecnie chciałbym zająć się popularnymi grzybami w Polsce.
I mam zamiar zacząć robić swój własny atlas grzybów.
Właściwie wymieniłeś wszystko, co może się przydać do identyfikacji grzybów wg zdjęć. Borowikopodobne oznacza się wg cech makro. Powiększenia powierzchni trzonu, hymenoforu (makrofotka, lub wykadrowane ze zdjęcia o dobrej rozdzielczości szczegółów) często bywają niezbędne. Przy trudniejszych rodzajach grzybów blaszkowych i innych pozostałych nieraz dodatkowo potrzebna zasuszona próbka owocnika (zwłaszcza hymenoforu) do obserwacji mikroskopowych:-)
Lepsza analiza - ciąg dalszy - może będzie wiadomo na 100%
3. podgrzybek Czerwieniejący???
Zdjęcia i opis poniżej
Zdjęcia są na moim kącie i nie zostaną usunięte! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ecec4a50)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ecfa0808)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ed25ffc8)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ed27da50)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ecf8a580)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ecf6aca0)->status_line!
Nadal nie mam pewności co rośnie w lasach buk-sosna na mchach (szczególnie na pagórkach, wśród ściółki z drzew bukowych). Podobno to podgrzybek czerwieniejący.
Ale nie wiem. Kapelusz matowy, suchy, brązowo-czerwono-szary, na krańcach kapelusza czerwona obwódka, miąższ nie zmienia barwy, trzon u dołu po odkrajaniu ciemny, po odkrajaniu wyżej żółty, czerwona obwódka w okół. Dale kilka dobrych zdjęć.
Mam tego masę i nie wiem już co z tym robić. Trzon po jakimś czasie ciemnieje.
(wypowiedź edytowana przez areecki 16. września. 2010)
(wypowiedź edytowana przez areecki 16. września. 2010)
A może po prostu to podgrzybek złotawy?
podgrzybek czerwonawy ma u podstawy trzonu w żółtym miąższu na przekroju wzdłuż owocnika widoczne pomarańczowe kropki - niestety w Twoim przypadku ta cecha została obcięta...:/ Poza tym o ile mi wiadomo nie przebarwia się aż tak bardzo u podstawy trzonu jak na pierwszej i drugiej fotografii w poście rozpoczynającym wątek. Jak dla mnie wobec powyższego jest to podgrzybek złotopory, ale jedna rzecz mnie niepokoi - zupełnie niepopękana skórka kapelusza, która w tak dużych egzemplarzach powinna być już doskonale widoczna. Tak więc, reasumując nie ma pewności;)
A na przyszłość radzę wstawiać fotki bezpośrednio do wątku - nie każdemu chce się kopiować nieaktywne linki do paska adresu i to w znaczącym stopniu zmniejsza szanse na oznaczenie, bo po prostu mniej osób obejrzy zdjęcia...
Czyli mam równo odciąć trzon czy wzdłuż?
Na tym zdjęciu! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ab4ed2e1338)->status_line!
jest bardzo podobny z kapelusza. Niestety na trzonie nie widzę, czerwonego zabarwienia i obwódki czerwonej. Może to jakaś odmiana gatunkowa?
Lub przez warunki wygląda inaczej?
Może jest mokro i skóra na kapeluszu nie pęka?
Coraz bardziej mnie ciekawi to, bo zdania są podzielone.
(wypowiedź edytowana przez areecki 16. września. 2010)
Wyciągnąć cały owocnik z ziemi (nie ucinać podstawy trzonu) i przekroić wzdłuż trzonu w ten sposób ---> bio-forum.pl a następnie obserwować zachodzące zmiany (przebarwienia) oraz czas w jakim one zaszły.
Edit: I najlepiej jeszcze zrobić przybliżenia poszczególnych fragmentów przekroju
(wypowiedź edytowana przez andrzej528 16. września. 2010)
Nie widziałem ani jednego z popękanym kapeluszem!
Przy najbliższej okazji wkleję do tematu przekrój.
W stadium średniej wielkości mam to zbadać?
Zauważyłem też, że niektóre mają grubsze trzony i trzon po odkrajaniu jest
żółty na dole ( wydaje mi się, że to świeże szybko rosnące osobniki) inne mają cieńszy trzon oraz po odkrajaniu jest ciemny prawie do 2/3 długości (prawie do samego kapelusza).
(wypowiedź edytowana przez areecki 16. września. 2010)
Dzisiaj byłem z kolegą na podgrzybku tym co na zdjęciach, "złocistym"
Spotkałem kilka osobników z popękanym kapeluszem.
Zebraliśmy ponad 400 sztuk, około 6 kg.
W pęknięciach powinien być widoczny czerwonawy odcień. Był?