bio-forum.pl

Archiwum VII - IX' 2010

bez logowania - można przeglądać

od lip.2010

1. Archiwum VII - IX' 2010
6.sie.10 23:40
Łukasz C. "gymbot"
Dionea

Mam ochote pochwalić się moim maleństwem które juz hoduje 2 tyg :) Mam takze pytanie dotyczace ziemi na forum jest napisane torf zmieszany z piaskiem w proporcjach 2: 1 i tu zaczyna sie moje pytanie jak to rozumiec :) (nigdy nie przesadzałem kwiatów) 2 łyżki torfu 1 łyzka piasku?? Z Góry dziękuje

i pozdrawiam.

od lis.2005

2. Archiwum VII - IX' 2010

Przesadzanie ma cel tylko wtedy, gdy w doniczce wskutek nadmiernych przyrostów (których co roku stale przybywa) jest stanowczo za ciasno. W Twoim przypadku nie ma takiej konieczności. W doniczce jest jeszcze bardzo dużo miejsca... Nie szkodzi, że doniczka jest mała...

Torf torfowi nierówny... Potrzebny jest specjalnie przeznaczony dla roślin mięsożernych o Ph wynoszącym od 3, 5 do 4, 5 bez jakichkolwiek domieszek nawozowych. Taki torf mieszamy tak jak sam napisałeś: 2 łyżki torfu 1 łyżka piasku

od lip.2010

3. Archiwum VII - IX' 2010
10.sie.10 11:20
Łukasz C. "gymbot"

Witam mam pytanie czy to tutaj to pęd kwiatowy? czy juz powinienem go usunać czy to zwykła pułapka?

od maj.2009

4. Archiwum VII - IX' 2010
10.sie.10 12:19
Qboss

Z całą pewnością pułapka, a nie pęd kwiatowy :)

od lis.2005

5. Archiwum VII - IX' 2010
10.sie.10 13:31
Marek Ciszewski "grant"

Pułapka...

od lis.2007

6. Archiwum VII - IX' 2010

'Justina Davies' (spostrzegawczy wypatrzą "zcuptrapowaną" pułapkę)

i jej ofiara

'Royal Red'

'Fine Tooth x Red'

'Red Green'

(wypowiedź edytowana przez kosa 11. sierpnia. 2010)

od lip.2010

7. Archiwum VII - IX' 2010
12.sie.10 17:29
Łukasz C. "gymbot"

Witam!

Jak zawsze mam kolejne banalne dla was pytanie. Interesuje mnie jak duża powinna być pułapka by była w stanie zjesc i strawic owada np. Komara o to zdjecie nowo wyformowanej pułapki.

od lis.2007

8. Archiwum VII - IX' 2010

Powinna być na tyle duża, aby go uwięzić. Teoretycznie dobrze jest, jeśli owad w całości mieści się w pułapce, ale jeśli będzie wystawał to też nie wpłynie to znacząco na losy świata. Czyli pułapka, która będzie zdolna strawić komara powinna być trochę od niego większa.

od lip.2010

9. Archiwum VII - IX' 2010
12.sie.10 21:23
Łukasz C. "gymbot"

a czy pułapka musi być otwarta w sposob pokazany na zdjeciu czy musi byc calkowicie wyformowana :)

od lis.2005

10. Archiwum VII - IX' 2010
12.sie.10 23:16
Marek Ciszewski "grant"

Terminologia!!! - co uważasz pod pojęciem: "... całkowicie wyformowana"

Zrozumiałe jest, że owad, aby był złowiony musi natrafić na pułapkę otwartą. Stopień gotowości pułapki do skutecznego polowania zależy w dużej mierze od wrażliwości receptorów na odbieranie bodźców uwięzionego owada..

od lip.2010

11. Archiwum VII - IX' 2010
12.sie.10 23:20
Łukasz C. "gymbot"

Pod pojęciem całkowicie wyformowana rozumiem to, że pułapka jest rozwinięta na tyle by była rozwarta w 180 stopniach...

od maj.2009

12. Archiwum VII - IX' 2010
12.sie.10 23:39
Qboss

Trochę chyba przesadziłeś z tymi 180 stopniami :) Według mnie w pełni wykształcona, otwarta pułapka ma tak 70-80 stopni. Zresztą nie ma sensu zastanawiać się i mierzyć tego, wystarczy spojrzeć na zdjęcia jakie Michał zamieścił powyżej i wszystko będzie jasne :)

od cze.2010

13. Archiwum VII - IX' 2010

Witam w ogóle patrząc na zdjęcia waszych roślinek zastanawiam się czy moje nie mają za mokro... jak często uzupełniacie wodę w spodeczku?

od lis.2007

14. Archiwum VII - IX' 2010

Zależy którym. Te, które są na balkonie muszą mieć podczas upałów wodę bez przerwy. Inaczej wysychają na wiór. Te, które są na parapecie nie muszą mieć aż tak dużych ilości wody. Gdy słońce nie grzeje tak mocno to oczywiście można ograniczyć podlewanie.

od maj.2009

15. Archiwum VII - IX' 2010
17.sie.10 09:49
Qboss

Moje w miseczkach mają 1, 5-2 cm wody w zależności od wielkości doniczki, jak trochę ubędzie to dolewam, ale staram się utrzymywać cały czas ten sam poziom. Trzymam swoje Muchołówki w domu na parapecie.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

16. Archiwum VII - IX' 2010
6.wrz.10 20:48
Klaudia Poniatowska ("muffa96")

Ja też trzymam w domu na parapecie i podlewam tak aby torf był wilgotny, a wody w spodku nie ma.

17. Archiwum VII - IX' 2010
6.wrz.10 22:11

mam pytanie

ja mam odmianę muchołówka amerykańska DIONAEA MUSCIPULA, jak da sie ją na slonce to bd. czerwana. czy mogę ją zaczerwienić lampką która jest na biórku??? z taka malutką żaróweczką płaską: P

od lis.2005

18. Archiwum VII - IX' 2010

DIONAEA MUSCIPULA zwana inaczej Venus Flytrap tłumaczy się - Muchołówka amerykańska. To nie wystarczy, by wiedzieć, jaką odmianę posiadasz...

flytrap.pl

Żarówki z lampek biurowych nie nadają się do doświetlania. Temat już był wielokrotnie poruszany... przeszukaj w archiwum...

19. Archiwum VII - IX' 2010
7.wrz.10 14:50
:)

//bffot 368069 jpg 37 523 392 133 100: P//

kupiłam ją 2 dni temu i wygląda tak =]

od lis.2007

20. Archiwum VII - IX' 2010

'Red Piranha' postanowiła chyba zrehabilitować się za słaby wzrost latem. Wypuszcza teraz piękne i bardzo duże pułapki.

21. Archiwum VII - IX' 2010
7.wrz.10 16:17

śliczna :)

mam takie pytanko, skąd kupujecie muchołówki i czy warto rozmnażać je z ansion czy lepiej poczekać, aż sie sama podzieli?

od lis.2007

22. Archiwum VII - IX' 2010

Pierwszą muchołówkę kupiłem na wystawie roślin owadożernych (na której się tematem zainteresowałem). Kolejne w Obi, ale tam (i w podobnych miejscach) można kupić zwykle tylko 'Regular Form'. Zdecydowaną większość swoich muchołówek (a uzbierało się już tego 14 odmian) kupiłem od najróżniejszych osób za pośrednictwem Internetu. Allegro w przypadku roślin to raczej kiepska opcja. Jeśli wolno mi zareklamować to w dziale handlowym www.rosliny-owadozerne.pl[rosliny-owadozerne.pl] pojawia się dużo ciekawych ofert, a carnisana.pl oferuje bardzo korzystny stosunek jakości do ceny i pakuje po prostu pancernie. Rozmnażanie z nasion to raczej kiepska opcja ze względu na bardzo powolny wzrost. Pomijam już fakt, że dla początkującego hodowcy zapylenie może nie być łatwe. Pęd lepiej próbować ukorzenić (tego lata uzyskałem tą metodą 6 nowych muchołówek) lub faktycznie czekać, aż roślina się podzieli.

(wypowiedź edytowana przez kosa 07. września. 2010)

23. Archiwum VII - IX' 2010
7.wrz.10 16:56

moja jest malusia i będę musiała dłuuugo czekać aż się sama podzieli: P

a jak mi teraz wypuszcza 3 nowe listki (są teraz w wielkości ok. 0, 5 cm) to kiedy bd. już takie duze by jeść owady?

od lis.2007

24. Archiwum VII - IX' 2010

Za kilka/kilkanaście dni. W zależności od mocy rośliny i warunków (głównie świetlnych).

od lis.2005

25. Archiwum VII - IX' 2010
1

Michał dobrze radzi: dla początkującego najlepiej czekać na podział bulwy, ale również warto eksperymentować z rozmnażaniem wegetatywnym...

A propos pytania Klaudii, skąd pozyskujemy rośliny - jak się okazuje mamy z Michałem wspólne źródło zaopatrzenia z carnisana.pl, a Albert, który w tej firmie pracuje jest naszym Forumowym kolegą i niejednokrotnie ekspertem w trudnych sprawach jeśli chodzi o nasze mięsożery...

Nie całe pół roku temu otrzymałem od niego sporą przesyłkę (mix. owadożerów - muchołówki, rosiczki, dzbaneczniki, a także jednego tłustosza), które trzymam w domowym żłobku, ponieważ to wszystko maleństwa do odchowania.

2

W tej grupce wychowują się trzy odmiany muchołówek: D. m.'Akai Ryu' vel 'Red Dragon", D. m."Royal Red' i D. m.'Justina Davis'. To nowe odmiany w mojej kolekcji..

26. Archiwum VII - IX' 2010
7.wrz.10 19:34

widzę, że porobiłeś im takie mini szklarnie: P

lepiej byłoby gdybym dla swojej też tak zrobiła?

od lis.2005

27. Archiwum VII - IX' 2010

Klaudio - Twoja odmiana to najprawdopodobniej Dionaea muscipula "Giant erect' ale nie w "czystej postaci"... wygląda mi na jakąś hybrydę...

Nasze muchołówki bardzo różnią się wiekiem, dlatego wymagają takiego "żłobka" na czas, kiedy się upewnię że rozwinęły silny system korzeniowy. One są naprawdę maleńkie - doniczki mają średnicę 5cm, a same muchołówki (oprócz tej na trzeciej fotce) zaledwie po 3cm, a same pułapki 3-5 mm.

Twoja takiej pielęgnacji nie wymaga... przynajmniej teraz...

28. Archiwum VII - IX' 2010
9.wrz.10 19:27
sebastian ("wisienka36")

mam pytanie czy jak rośnie mi pełno liści a są one jeszcze małe ok 0, 5 cm i nie widać żeby wyrosły z tego pułapki to co to będzie

29. Archiwum VII - IX' 2010
9.wrz.10 19:34
sebastian ("wisienka36")

a i zapomniałem czym mogę ją karmić

od lis.2005

30. Archiwum VII - IX' 2010

Sebastian - brak mi logiki w twoich zapytaniach, a może to brak wiedzy na temat budowy rośliny...

Po pierwsze liściem właściwym muchołówki są właśnie pułapki osadzone na łodyżce zakończonej krótkim "ogonkiem"...

Po drugie: po co pytasz o karmienie, skoro, jak twierdzisz pułapki nie są jeszcze wystarczająco wykształcone...

A po trzecie prośba ode mnie - poczytaj archiwum, a najlepiej całość zebranego tu materiału, a na zadane pytania znajdziesz nie jedną odpowiedź. Marek - Moderator...

31. Archiwum VII - IX' 2010
10.wrz.10 14:10
sebastian ("wisienka36")

chodzi mi oto czym ją karmić bo do teraz karmiłem ją białymi larwami much

od lis.2007

32. Archiwum VII - IX' 2010

Larwy much średnio się nadają do karmienia muchołówek. Wyjątkowo wygimnastykowane stwory, potrafią czasem dać nogę. Jeśli już to dla dzbaneczników, kapturnic czy heliamphor. W ogóle kupowanie jakiejkolwiek karmy uważam za nieporozumienie (zakładam, że kupiłeś w wędkarskim), a pojawiają się już na Allegro i w innych miejscach "karmy dla roślin owadożernych"... Przecież te rośliny się karmią same, a ładując im coś co chwilę możemy doprowadzić do przeżarcia. Jak już karmić to tym co biega/fruwa po domu.;)

(wypowiedź edytowana przez kosa 10. września. 2010)

od lis.2005

33. Archiwum VII - IX' 2010
10.wrz.10 16:05
Marek Ciszewski "grant"

W części archiwalnej można znaleźć wątek, w którym w ramach eksperymentu karmiłem muchołówki tzw. "pinkami" - larwami much... Michał ma rację - to bardzo trudna sztuczka, a muchołówki muszą mieć bardzo duże i silne pułapki - te moje miały wówczas 3, 5 i 4 cm. Chodziło mi wówczas o to, czy te bardzo silne larwy zostaną pokonane przez uścisk pułapki... W większości przypadków pinki wygrywały ucieczką... dlatego niestety, ale nie wierzę Sebastianowi, że udawało mu się karmić swoje muchołówki z pułapkami, jak podaje 0, 5 cm.

Niektóre pułapki są bardzo silne - wypada przypomnieć fotki Kamila, gdzie widać, jak pułapka dusi małego gekona...

Mimo, że są to sceny brutalne, to jednak należy pamiętać, że ta brutalność wpisana jest w biologię tych roślin...

A dla Sebastiana dobra rada, jako początkującemu w tej arcyciekawej hodowli - zapomnij o karmieniu aż do wiosny... to w tej chwili wcale nie jest konieczne, a nawet może zaszkodzić...

34. Archiwum VII - IX' 2010
10.wrz.10 17:22
sebastian ("wisienka36")

ale z tym że pytałem się o te małe to te które nowe wyrastają a nie te które były jak ją kupiłem bo nie zacząłem ją hodować od małej i jak kupiłem to za 6 miesięcy kwitnęła

35. Archiwum VII - IX' 2010
10.wrz.10 19:16
karol ("ferre111")

Witam, dzisiaj dotarła do mnie muchówka amerykańska.

Pytanie:

- może stać na parapecie pod którym jest rozgrzany kaloryfer?

od lis.2005

36. Archiwum VII - IX' 2010
10.wrz.10 19:44
Marek Ciszewski "grant"

Karol... a czy doczytałeś się, że muchołówki właśnie w tym okresie powoli przygotowują się do odpoczynku i konieczne będzie znaczne obniżenie temperatury w pomieszczeniu gdzie się znajdują? - nawet do +5 st. C

37. Archiwum VII - IX' 2010
10.wrz.10 19:56
karol ("ferre111")

Tak pojedzie w grudniu do babci.

od lis.2007

38. Archiwum VII - IX' 2010

Dobrze, jeśli do tego czasu nie będzie stała by non stop nad rozkręconym na maksa grzejnikiem. Proces obniżenia temperatury nie powinien być drastyczny np. 23*C i nagle <10*C.

(wypowiedź edytowana przez kosa 10. września. 2010)

39. Archiwum VII - IX' 2010
10.wrz.10 20:11
karol ("ferre111")

Wiem wiem, nie jestem taki zupełnie początkujący rosiczki hoduje od wiosny, tylko z muchołówką zaczynam dopiero. To może stać na tym parapecie?

40. Archiwum VII - IX' 2010
12.wrz.10 15:18
karol ("ferre111")

Moje następne banalne jak dla Was pytanie, do kiedy można karmić muchołówkę amerykańską Dionaea muscipula.

od lis.2007

41. Archiwum VII - IX' 2010

Generalnie nie powinna jeść w okresie spoczynku, a poza nim najlepiej dla niej, jeżeli coś złapie/dostanie raz w miesiącu.

42. Archiwum VII - IX' 2010
14.wrz.10 20:48

jeżlei mam małą muchołowkę to mogę ją rozmnożyć przez odłamanie liścia i włożenie go do =torfu czy musze poczekać aż urośnie??

od lis.2005

43. Archiwum VII - IX' 2010
14.wrz.10 21:15
Marek Ciszewski "grant"

Małej nie warto "uszczykiwać" w celu pozyskania materiału do rozmnażania wegetatywnego. Ale nie musisz czekać aż urośnie. Eksperymentować można zawsze... w razie niepowodzenia będziesz miała własne doświadczenie...

44. Archiwum VII - IX' 2010
15.wrz.10 15:00

hm...

ale niedługo zima bd. i nie wiem czy ja zimowac czy jak

od lis.2007

45. Archiwum VII - IX' 2010

Zależy w jakiej jest kondycji i jakich jest rozmiarów. Jeśli ma więcej, niż dwa centymetry szerokości to zimować. Jeśli jest taka zupełnie malutka to "czy jak".;P

46. Archiwum VII - IX' 2010
15.wrz.10 18:01

od środka do boku ma jakieś 5 cm. wiec zimować raczej muszę

podobno ma nie być jesieni tylko od razu zima i nie wiem kiedy ja "uśpić": P

od lis.2005

47. Archiwum VII - IX' 2010
15.wrz.10 18:07
Marek Ciszewski "grant"

Kiedy przyjdzie czas, sama Cię o tym powiadomi swoim wyglądem.

48. Archiwum VII - IX' 2010
16.wrz.10 16:46

właśnie odłamałam liść i dałam go do doniczki z torfem, nakryłam połową buteli żeby było mu wilgotno i może pojawią sie małe roślinki...

od lis.2005

49. Archiwum VII - IX' 2010
16.wrz.10 17:45
Marek Ciszewski "grant"

Powodzenia...

wątek zamknięty ⊗ - właściwe miejsce dla dyskusji jest w innych wątkach oznaczonych ⊙ poziom wyżej lub w innym dziale forum
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji