bio-forum.pl

2010-08-26 Pocztówki z Babic

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2010-08-26 Pocztówki z Babic
13.wrz.10 13:14
Piotr Grzegorzek

Istnieje w Polsce wiele miejscowości o tej nazwie. Ja jednakże pokaże kilka widoków z pól połozonych na wschód od zabudowań gminy leżącej w powiecie chrzanowskim w osi drogi Bieruń - Kraków. Oto mapa firmy Compass. Czerwoną plamą zaznaczyłem miejsce gdzie był wykonywany ten fotoreportaż.

Na początek rzut oka na wzgórze z zamkiem Lipowiec.

A tak wygladają z tego miejsca Grodziska. Na lewo Małe, na prawo Wielkie.

A teraz spogladamy na przełęcz pomiędzy pasmem Grodzisk a Bukowicą. Biegnie tędy ważna magistrala energetyczna.

A oto i sama Bukowica widziana w świetle oryginalnym i na zdjęciu nieco podrasowanym.

A oto inne ujęcie Bukowicy i Grodzisk. Tym razem starałem się przede wszystkim zwrócić uwagę na dominujące w krajobrazie nawłocie kanadyjskie.

Spójrzmy teraz w kierunku północno-wschodnim. Spogladamy na stoki Grzbietu Tenczyńskiego. My stoimy na terenie niemalże zupełnie płaskiej równiny Kotliny Oświęcimskiej.

Słabo widoczna na tym zdjęciu w środkowej części linii horyzontu niezbyt wyraźna kosteczka zadrzewień to szczyt wzniesienia zwanego Obserwator w Kamionce Małej. Miejsce to jest dość rozpoznawalne kiedy patrzy się na panoramę zachodniej części Grzbietu Tenczyńskiego.

A na zakończenie widok linii energetycznej biegnącej w kierunku południowo-wschodnim, gdzieś tak w stronę Jankowic.

Postój w tym miejscu był krótkim przystankiem w drodze do Mętkowa. Spieszyło nam się bardzo, bo zmrok zapadał.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji