bio-forum.pl

Czernidłak pospolity?

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #5↓5
GRej323135

od lip.2005

1. Czernidłak pospolity?
12.wrz.10 01:00
Grażyna Domian
czernidlak pospolity
czernidlak pospolity2
czernidlak pospolity2
czernidlak pospolity4
czernidlak pospolity5

Wyrastały w buczynie ze ściółki, spod konaru powalonego buka

Pewnie to czernidłak pospolity (Coprinus atramentarius) ale ponieważ z czernidłakami nigdy nic nie wiadomo, a suszek i tak pojedzie tradycyjnie do Błażeja, to postanowiłam go wstawić;)

od maj.2003

2. Czernidłak pospolity?
14.wrz.10 08:40
Anna Kujawa "AniaK"

eh... może C. acuminatus - że tak sobie pomarzę:-)

od wrz.2005

3. Czernidłak pospolity?

Czasem marzenia się spełniają - faktycznie C. acuminatus

od lip.2005

4. Czernidłak pospolity?
23.lis.10 00:53
Grażyna Domian

Wielkie dzięki Błażeju!:-) Tą jedną wypowiedzią serdecznie Ci dziękuję za wszystkie grzybki oznaczone w tym rzucie, a w sposób szczególny za 5 (!) nowych gatunków dla Puszczy Bukowej:-))

Zdradźcie mi jednak proszę tajemnicę tego "marzenia Ani"... nie znalazłam tego gatunku na Checklist prof. Wojewody... Dlaczego?

od maj.2003

5. Czernidłak pospolity?
23.lis.10 07:56
Anna Kujawa "AniaK"

Bo jak Profesor pisał czeklistę, to go jeszcze nikt nie opublikował z Polski. Myśmy (nie pamiętam czy ja czy Marek czy Błażej czy jeszcze ktoś inny) znaleźli go koło Rogowa na warsztatach organizowanych przez Andrzeja Szczepkowskiego. A potem był znajdowany to tu, to tam. Chyba Kaziu Olszanowski ma u siebie. Wydaje się, że rzadki, aczkolwiek nie tak bardzo - pewnie mylony z C. atramentarius właśnie. Ten błyszczący szczyt kapelusza budzi zawsze taką myśl "a może to nie zwykły pospolity":-)))

No i dzięki Tobie jest kolejna cegiełka do "tezy" - "nie taki rzadki, wcale nie taki rzadki":-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji