bio-forum.pl

Cały żółty, zapach jakby terpentyna albo inny chemiczny

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Cały żółty, zapach jakby terpentyna albo inny chemiczny

Wybrałam wczoraj na rekonesans grzybowy miejsce, które mnie zachwyciło grzybami dotąd nie spotykanymi, do pełni szczęścia brakowało mi tylko gwiazdoszy, ale kto wie...:-) Godzina pod wieczór to mało, by wykonać wyczerpujące zdjęcia, grzyby w chłodzie czekają na poranną sesję przy świetle dziennym, potem przekroje, wysypy i szukanie rozwiązań. Jednak gdyby ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć, pomogłoby mi to w rozpoznawaniu.

grzyby
grzyby
grzyby
grzyby
grzyby
grzyby

Oto żółty grzybek, który pachniał, jeśli dobrze kojarzę ten zapach - terpentyną albo czymś w podobnym chemicznym rodzaju. Trzon ma barwę bardzo podobną jak kapelusz i blaszki, u dołu trzonu nieco białej grzybni. Rósł niedaleko brzegu jeziora pod głogiem, dębem, brzozą. Starsze owocniki miały kapelusze wywinięte i pofałdowane, niektóre mocno. Szukam w gąskach, ale na razie nic nie pasuje, hmm.

od kwi.2004

2. Cały żółty, zapach jakby terpentyna albo inny chemiczny

Gąska siarkowa-tricholoma sulphureum

od sty.2007

3. Cały żółty, zapach jakby terpentyna albo inny chemiczny

Dziękuję:-) Zapach gąski siarkowej wyobrażałam sobie jako intensywniejszy, ale chemiczny i nieprzyjemny to on jest:-)

od sty.2007

4. Cały żółty, zapach jakby terpentyna albo inny chemiczny

Dla potwierdzenia typowania i uzupełnienia danych o grzybku - już wiem, że wysyp ma barwę białą, a i kolekcję zdjęć wzbogaciłam dla zapamiętania wszelkich cech budowy grzybków:-)

Zapach w dłuższym kontakcie męczący, taki chemiczny przykry;-):-)

Najfajniejsze, gdzie znalazłam miejsce do fotografowania cech grzybka - na strychu, tam pod oknem dachowym najlepsze światło, jeszcze nie raz je wykorzystam:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji