bio-forum.pl

Lepiota aspera może?

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #6↓6
GRej174505

od sty.2007

1. Lepiota aspera może?
czubajeczka
czubajeczka

Dziś, trochę zmarnowany grzybek, po pierścieniu nie ma śladu, ale jakby ostre te łuski na kapeluszu, może to jest L. aspera?

Rósł w pobliżu jeziora, na miękkawym gruncie, pod głogiem, dębem.

od kwi.2004

2. Lepiota aspera może?

Nie znam się za bardzo na nich, ale chyba tak, bo pamiętam jak ją z daleka pomyliliśmy z muchomorem czerwonawym

od maj.2006

3. Lepiota aspera może?

Najlepiej wysłać ją Błażejowi

od sty.2007

4. Lepiota aspera może?

Tak zrobię:-)))

od sty.2007

5. Lepiota aspera może?
Lepiota aspera
Lepiota aspera
Lepiota aspera
Lepiota aspera
Lepiota aspera
Lepiota aspera
Lepiota aspera

Dziś znalazłam tam modelową moim zdaniem Lepiota aspera, nie brakło jej nic, piękny zwisający pierścień, piękne ostre łuski na kapeluszu, kilka takich rosło tam, jedna z nich suszy się już jako eksykat.

Moim zdaniem jest to Lepiota aspera, a przyjmowana do GREJ wszak i tak przejdzie weryfikację:-)))

Oto cechy kapelusza i pierścień dzisiaj spotkanej czubajeczki, blaszek pobranego grzybka nie sfotografowałam, ale są takie same jak tej czubajeczki z 10. 09. 2010 r. (dwa ostatnie zdjęcia)

od sty.2007

6. Lepiota aspera może?

W zgłoszeniu ID: 174505 piszę, że "17 września znalazłam kilka owocników, których przynależność gatunkowa do Lepiota aspera według cech makro wydaje się być pewna."

Tego eksykatu z 17. 09. 2010 nie podałam do zgłoszenia, bo choć wydawał się być dobrze zasuszony, to po umieszczeniu w woreczku strunowym spleśniał:- (( (

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji