bio-forum.pl

Rhodocybe gemina -kolejne podejście,cz.1

bez logowania - można przeglądać
GRej175913

od paź.2007

1. Rhodocybe gemina -kolejne podejście,cz.1
1
2
3

To kolejne podejście do tego gatunku i mam nadzieję, że tym razem trafione, a dokładniej, że tym razem potrafię przedstawić cechy tego gatunku :).

Grzybki rosły na skraju lasu, w zaroślach liściastych. Zapach przyjemny, nieokreślony (jak dla mnie), smak łagodny z orzechową (?) nutą. Wysyp różowy.

q1
q2

Zarodniki ok. 7 mikronów

w1

A to chyba owe cylindryczne cystydy na ostrzach blaszek, które były dość rzadkie. Niestety zdjęcia ostrza blaszek (oprócz tego) niechcący sobie wykasowałem

U suszków grzybków z tego wątku [bf#361469] na ostrzach blaszek takich wyrostków nie zaobserwowałem (czyżby zanikły podczas suszenia?).

od wrz.2006

2. Rhodocybe gemina -kolejne podejście,cz.1

Według mnie Rhodocybe gemina

od kwi.2004

3. Rhodocybe gemina -kolejne podejście,cz.1

Na zarodnikach się nie znam, bo nie mikroskopuję. Mogłaby być ta Rhodocybe.

od maj.2003

4. Rhodocybe gemina -kolejne podejście,cz.1
14.wrz.10 10:16
Anna Kujawa "AniaK"

Zarodniki wyglądaja ok. Natomiast cały czas widzę jest problem z za grubymi preparatami ostrza blaszki. "Wyrostki" moga byc szukanymi przez nas cystydami, ale niekoniecznie - trzeba je zobaczyc wyostrzone:- (. Myślę jednak, że spokojnie możemy przyjąć, ze to ta Rhodocybe.

Cystydy raczej nie zanikają podczas suszenia. Czasami są trudniejsze do zaobserwowania, ale powinny być i na suchych okazach.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji