bio-forum.pl

Czy to jest płachetka kołpakowata ??

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Czy to jest płachetka kołpakowata ??
8.wrz.10 00:33
Jarosław Włodarczyk ("coorchuk")

Witam.

Proszę o pomoc w identyfikacji.

Wydaje mi się, że to płachetka. Do tej pory nie miałem jednak z nimi do czynienia i wolę się upewnić.

Las sosnowy. Wysyp ciemny (brązowy).

od maj.2006

2. Czy to jest płachetka kołpakowata ??

Gdyby wysyp był rdzawobrązowy powiedział bym że to płachetka kołpakowata (p. zwyczajna). Porównaj pozostałe cechy.

3. Czy to jest płachetka kołpakowata ??
8.wrz.10 16:41

No cóż. Trudno mi powiedzieć, bo w dzieciństwie nie miałem rdzawobrązowej kredki :) Może to wyglądało jak po przetarciu czegoś zardzewiałego.

Może ktoś rozpozna mimo wszystko.

od lut.2007

4. Czy to jest płachetka kołpakowata ??

Jak dla mnie to na 3 zdjęciu płachetki w 100%. Na pozostałych zdjęciach nie widzę dość dobrze kapelusza, ale to też są płachetki. Cechą charakterystyczną w płachetce jest marmurkowy wzór w przeciętym w poprzek trzonie.

5. Czy to jest płachetka kołpakowata ??
8.wrz.10 18:07

To były różne zdjęcia tych samych grzybów. A przeciętemu trzonowi się nie przyglądałem. Zrobię to następnym razem.

od sie.2007

6. Czy to jest płachetka kołpakowata ??

A co to niby mogłoby być jak nie Rozites caperata? Jeśli ostrza (czyt. krawędzie) blaszek miały nieregularną linię (przypominającą ząbkowanie) to jest to własnie płachetka.

od lut.2007

7. Czy to jest płachetka kołpakowata ??

Jak już to Rozites caperatus

od kwi.2007

8. Czy to jest płachetka kołpakowata ??

Płachetka na wszystkich zdjęciach. Od wielu lat tego grzyba zbieram, niejeden kosz już naciąłem i "opatrzonego" mam ze wszystkich stron :):) :)

9. Czy to jest płachetka kołpakowata ??
9.wrz.10 21:08

Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji