bio-forum.pl

Flaczki z muchomora

bez logowania - można przeglądać

od lip.2008
#0

1. Flaczki z muchomora

W ostatnią niedzielę przywieźliśmy z lasu wiaderko grzybów. Oprócz ślicznych prawdziwków i podbrzybków, które poszły do suszarki było też po kilkanaście różnych gołąbków i muchomorów czerwonawych, trochę lakówek i purchawek. Pierwszy raz znalazłam ciemnozielone gołąbki, usmażone bez panierki w charakterze kotleta na chleb smakowały wybornie, ale cała reszta w zależności od rozmiaru w całości albo pokrojona wylądowała w garnku w charakterze flaczków. I to był strzał w dziesiątkę. Muchomory w panierce smakują podobnie jak kanie, ale jako flaczki wprost rozpływają się w ustach.

Sorry, że nie mam zdjęć, ale fotograf ze mnie kiepski.

od kwi.2004
#0

2. Flaczki z muchomora

Potwierdzam. Flaczki z muchomora czerwonawego są pyszne. A jakie aromatyczne! Mam jeszcze jedno wiadereczko zamrożonych - gotowych, żeby dać na rosołek, masełko, zasmażka. Pyszności!

(wypowiedź edytowana przez jolka 06. grudnia. 2010)

od wrz.2008
#0

3. Flaczki z muchomora
6.gru.10 23:08
"chrisfir"

to dajcie jeszcze raz dokładny przepis na te flaczki

Bo ja flaczków normalnie nie jadam i nie umiem zrobić

A mam troche zamrożonych róznych grzybów

Pamietam tylko ze idzie tam sporo majeranku

od kwi.2004
#0

4. Flaczki z muchomora

Grzybki pokroić w paski i udusić.

Ugotować rosół, albo zrobić z kostki. Dodać gotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę, albo paski. Wrzucić te grzyby do rosołu. Zagotować, podprawić jasną zasmażką na maśle. Dodać imbir, majeranek, pieprz. Ma być flakowe.

Tak się robi i z innych grzybów. Kanie, gołąbki, czernidłaki...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji