bio-forum.pl

Prawdopodobnie piaskowiec kasztanowaty

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Prawdopodobnie piaskowiec kasztanowaty
2.wrz.10 19:56
Kajetan Golicki ("neuryt")
prawdopodobnie piaskowiec kasztanowaty

Witam!

Znalazłem dzisiaj w okolicy miejscowości Ocypel niedaleko Borów Tucholskich 2 grzyby, które przypominają mi piaskowca kasztanowatego. Znam tego grzyba jedynie z atlasu, także byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z państwa mógł stwierdzić czy moje przypuszczenia są słuszne. Tutaj zamieściłem kilka zdjęć: wyslijto.pl Jedno z nich prezentuję poniżej.

od mar.2006

2. Prawdopodobnie piaskowiec kasztanowaty

Tak to on:-)

od gru.2003

3. Prawdopodobnie piaskowiec kasztanowaty

To juz wiemy co będziemy zbierac m. in. na wczasach i zlocie;-)

4. Prawdopodobnie piaskowiec kasztanowaty
3.wrz.10 00:37

Dziękuję za odpowiedź, teraz czas na obmyślenie planu konsumpcji :)

od gru.2003

5. Prawdopodobnie piaskowiec kasztanowaty

Fajnie to ująłeś "Ocypel-niedaleko Borów tucholskich" To tak jakbyś powiedział Sopot-niedaleko Trójmiasta;-)))

od lip.2008

6. Prawdopodobnie piaskowiec kasztanowaty

Albo Watykan koło Rzymu

od lut.2007

7. Prawdopodobnie piaskowiec kasztanowaty

Ten piaskowiec z lewej strony ma ciekawy kolor hymenoforu (jasno różowy) zupełnie jak goryczak (może przekłamanie kolorów?).

8. Prawdopodobnie piaskowiec kasztanowaty
3.wrz.10 15:53

Tak, to przekłamanie kolorów, rurki są białe, może minimalnie żółte.

Natomiast zastanawia mnie jeszcze jeden fakt. Mianowicie pokroiłem tego piaskowca z lewej (ten z prawej był robaczywy), po czym wziąłem część miąższu i zmiażdżyłem go nożem. Chciałem sprawdzić czy zgodnie z informacjami jakie wyczytałem, miąższ zbrązowieje po zgnieceniu. No i tak czekam od 10 minut i jakoś nie widzę aby brąziowiał. Co o tym myślicie?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji