bio-forum.pl

a co zrobić z piestrzycą kędzierzawą?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2010
#0

1. a co zrobić z piestrzycą kędzierzawą?

Nakosiliśmy jej 20 sztuk. Jest jej wysyp w jedynym lesie w mojej okolicy, który ma wapienno-gliniaste podłoże. Jadł ktoś? Planuję zamarynować. W niektórych żródłach pisze, że posiada podobne toxyny jak piestrzenica kasztanowata, a podczas gotowania toksyny ulegają rozkładowi. Jeść czy nie? Mam jeszcze stanowisko z ogromną ilością pieniążków dębowych, ale tylko "na oko"to one, nie odważę się.

od kwi.2004
#0

2. a co zrobić z piestrzycą kędzierzawą?

Nie wiem. Znalazłam ze trzy w swoim życiu i dodałam po prostu do innych grzybów.

Ususzyłabym pewnie i dodawała do duszonych żeberek z cebulą i powidłami.

od lip.2007
#0

3. a co zrobić z piestrzycą kędzierzawą?

Ja dodawałam do mieszanych grzybków, jak znalazłam. Ze względu na strukturę (zostają chrupiące po ugotowaniu) nadałyby się do chińszczyzny. Smaku toto szczególnego nie ma.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji