bio-forum.pl

Czubajka?

bez logowania - można przeglądać
Lepiota

od maj.2009

1. Czubajka?

Kontynuacja wątku z ubiegłego roku:

[bf#271037]

Nie miałem z sobą aparatu więc zdjęcia z domu. W tym roku urosło jej znacznie więcej. Część owocników rosła w kępkach pozrastanych korzeniami.

Reaguje po dotknięciu zdecydowanie żółknięciem, dopiero później te miejsca nabierają koloru czerwono-brązowego.

Mógłbym przyjąć, że to cz. czerwieniejąca ale wierzch kapelusza zupełnie nie przypomina mi tych znanych.

Brzeg we wszystkich starszych owocnikach, karbowany a nastepnie postrzępiony.

od wrz.2005

2. Czubajka?

Leucoagaricus - suszka poproszę, koniecznie: D Masz możliwość sprawdzić reakcję świeżych blaszek na opary amoniaku??

(wypowiedź edytowana przez ramayana 01. września. 2010)

od maj.2009

3. Czubajka?

Suszki już gotowe i oczywiście trafią do Ciebie:-)

Co do sprawdzenia reakcji to chyba raczej nic z tego:- (

Nie mam amoniaku ani świeżych owocników i nie jestem pewien czy jeszcze będą, już 29 (w dniu zbioru) większość była zejściowa.

od wrz.2005

4. Czubajka?

A podczas suszenia przebarwił się na brązowoczerwono??

od maj.2009

5. Czubajka?

Suszek raczej w tej chwili, przy świetle sztucznym ma kolor brązowy.

Podczas suszenia go nie obserwowałem.

Zorganizowałem teraz sobie suszarkę w piwnicy więc nie miałem go na widoku podczas suszenia.

od wrz.2005

6. Czubajka?

Leucoagaricus americanus (inna nazwa: bresadolae). Na fotkach z zeszłego roku wygląda bardziej typowo. Fajny gatunek, nowy dla PL. Jak się pojawi znowu, proszę zbierz jeszcze kilka owocników (w tym młode).

od maj.2002

7. Czubajka?

Nie jest nowy dla PL:-)

Wojewoda W., Krasiński D. 2010. Invasive macrofungi (Ascomycota and Basidiomycota) in Poland. - Biological Invasions in Poland 1: 3-17.

od maj.2009

8. Czubajka?

No, to powiedzmy, że prawie nowy:-)

Z suszkami mogą być problemy bo miejsce nieciekawe.

Trociny wysypujące sie przez ogrodzenie tartaku. W każdej chwili może być "posprzątane":- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji