bio-forum.pl

Włośniczka?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2010

1. Włośniczka?
włośniczka

Czy to włośniczka tarczowata? Prosze o pomoc w rozpoznaniu:-)

od wrz.2004

2. Włośniczka?

Skoro jest tarczowata i ma włoski... :)

od wrz.2004

3. Włośniczka?

Tak bez mikroskopu to się nie da oznaczyć. Można tylko powiedzieć że to włośniczka tarczowata w baaaardzo szerokim znaczeniu (Scutellina scutellata sensu lato). Niestety jest bardzo dużo gatunków włośniczek, które można rozpoznać tylko na podstawie cech mikroskopowych.

od wrz.2010

4. Włośniczka?

A więc może uchodzić za tarczowatą?:-))

Dziękuję!

od wrz.2004

5. Włośniczka?

Uchodzic może, ale czy to ona to nie wiadomo. To tak samo jak w przypadku opieniek. Dotychczas podawano (i niestety nadal się podaje) w pracach mikologicznych jeden gatunek - opieńka miodowa Armillaria mellea. Tymczasem wiadomo, że jest to kompleks gatunków złożony z 5 gatunków. Na ironię ten gatunek, który jest teraz traktowany jako opieńka miodowa A. mellea jest w Polsce bardzo rzadki (kilka stanowisk), natomiast najczęściej występuje Armillaria ostoyae. To samo może być z włośniczką tarczowatą Scutellina scutellata.

od wrz.2004

6. Włośniczka?

Czyli jest to gatunek zbiorowy?

od wrz.2004

7. Włośniczka?

Jak najbardziej.

od wrz.2004

8. Włośniczka?

Nie ma między nimi żadnych różnic makroskopowych (długość włosków, kolor)?

Te, które ja znalazłem były pomarańczowe, nie czerwone jak na zdjęciu wyżej.

od wrz.2004

9. Włośniczka?

Raczej nie, różnice w kolorach nie są tak istotne jako bardziej zmienne. Stałe cechy, jak wielkość zarodników, urzeźbienie, itp. są dopiero widoczne pod mikroskopem

od lip.2004

10. Włośniczka?

Czy można gdzieś znaleźć informacje o opieńce jako gatunku zbiorowym (oznaczanie, itp.?)

od maj.2003

11. Włośniczka?
11.paź.04 10:56
Anna Kujawa "AniaK"

Bogdan, mogą być po angielsku? Klucz.

Po polsku na razie jest:

Żółciak A. "Taksonomia i nomenklatura rodzaju Armillaria (Fr.: Fr.) Staude" Prace IBL 2003/2 str: 5-21

od lip.2004

12. Włośniczka?

Och żeby tak choć po rosyjsku:-)

Z angielskiego jestem noga (mimo że "stanowczo" zabieram się do tego od 20 lat:- (

Jak na razie radzę sobie tak:

- ściągam lub skanuję angielskojęzyczny tekst

- puszczam go na tranlslatora

- staram się dojść co autor miał na myśli:-)))

czasami wychodzą takie cuda (zwłaszcza teksty techniczne, naukowe), że można boki zrywać:-)

od maj.2003

13. Włośniczka?
11.paź.04 11:14
Anna Kujawa "AniaK"

Klucze mają ograniczone słownictwo i są chyba dość czytelne. Mogę Ci podesłać - sprawdzisz jak sobie radzisz.

od lip.2004

14. Włośniczka?

Aniu, będę niewymownie wdzięczny:-))).

choć boję się tego ... sprawdzisz jak sobie radzisz.

od maj.2003

15. Włośniczka?
11.paź.04 11:31
Anna Kujawa "AniaK"

Jejku, albo sobie poradzisz, albo... podciagniesz się w angielskim i poradzisz sobie potem;-))). Daj namiary mailowe na annakuja@poczta.onet.pl[mailto:annakuja@poczta.onet.pl], to prześlę Ci skan - jak zrobię:-)

od lip.2004

16. Włośniczka?

Acha, czyli poradzę sobie za jakieś następne 20 lat:-)

Tak naprawdę to bardzo dziękuję:-)

od wrz.2004

17. Włośniczka?
11.paź.04 15:56
Maciej Malec "maciej_m"

Bogdan, co do tłumaczenia tekstu translatorem, to prawda. Ja sobie kiedyś tak dla jaj tłumaczyłem pliki typu "readme" różnych programów. Z nietórych śmiałem się po dwa dni. Mogę ci kilka przesłać.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji