bio-forum.pl

Muchomor rdzawobrązowy - pomysły na przyrządzenie

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2007

1. Muchomor rdzawobrązowy - pomysły na przyrządzenie

W mojej okolicy jest ich sporo, zebrałem sobie trochę i podsmażyłem kapelusze - naprawdę smaczne, zwłaszcza gorące kładzone wprost na chleb razowy :).

Komuś zdarzyło się je marynować? Te z mniej rozwiniętymi kapeluszami mogłyby się nadać.

Macie jakieś sprawdzone pomysły na muchomora rdzawobrązowego?

Pozdrawiam

od wrz.2008

2. Muchomor rdzawobrązowy - pomysły na przyrządzenie
30.sie.10 19:06
"chrisfir"

zamarynowałem go na sposób włoski

podaję przepis (cytat) Zenita

Marynowanie grzybów w oleju po włosku:

Grzyby oczyścić, następnie gotować je w zaprawie - połowa octu i połowa wody przez 10 minut. Następnie odcedzić i wysuszyć, zawijając w czystą ściereczkę. Po wysuszeniu włożyć je do misy i dodać czosnek, pietruszkę, paprykę ostrą, pieprz, oregano, sól 1 to wszystko wymieszać razem z olejem słonecznikowym. Następnie ułożyć w słoikach dość ciasno i jeśli brakuje oleju - dolać, żeby grzyby były przykryte olejem. Jeśli są przeznaczone do spożycia w krótkim czasie tak je zostawić. Ja dla pewności pasteryzuję je jeszcze przez 10 minut. Konserwowanie grzybów w oleju: Grzyby oczyścić i gotować kilka minut w wodzie z octem (1 lub 2 łyżki octu na litr wody) następnie wysuszyć je w czystej ściereczce. Posiekać czosnek i rozmaryn świeży lub suszony. Do dużego słoja na dno wsypać cienką warstwę soli, następnie warstwę grzybów, to posypać rozmarynem, czosnkiem, trochę soli i znów kolejno: warstwę grzybów, warstwę soli, rozmaryn, aż napełnimy słoik, z tym że na ostatnią warstwę daję nieco więcej soli i pieprz. Wszystko zalewam olejem i trzymam w chłodnym miejscu

przepis bardzo dobry

Zenit - Wiesław Kamiński www.NaGrzyby.pl[NaGrzyby.pl] www.fungi.pl[fungi.pl]

przepis jest świetny - co potwierdzam

od wrz.2008

3. Muchomor rdzawobrązowy - pomysły na przyrządzenie
31.sie.10 00:12
"chrisfir"

w przypadku muchomorów czerwonawych i rdzawobrązowych

zrobiłem małą modyfikacje uparowałem je w parowarze, o czym będzie dalej

Tylko nierozwiniete klasycznie marynowałem w occie, ale gotowanie odbywa sie krótko minimalnie, bo to delikatny grzybek i szybko się rozpada.

Te z parowaru, maja konsytencję lepszą, i tam moga byc też przygotowywane rozprostowane kapelusze.

układam je w parowarze skórka do góry, solę lub posypuję wegetą

Prowar na 20 mnin.

Z m. czerwonawych skórkę ściągam, i to samo potem częśc do konsumpcji na zimno druga częśc do powyższego przepisu w oleju z oliwkami, czosnkiem, cukinią, parowanym selerem i kalarepką

zamaczam w wodzie z

Po wyjęciu delikatnie z parowaru układam je w zalewie min 30 min

może byc gorą,

od kwi.2004

4. Muchomor rdzawobrązowy - pomysły na przyrządzenie

Z szeroko nazwanych przeze mnie mglejarek przyrządzano w moim dzieciństwie farsz na pierogi. Były pyszne!

od maj.2010

5. Muchomor rdzawobrązowy - pomysły na przyrządzenie

U nas się na to mówi "fifki"i sa powszechnie zbierane. Do marynaty nadają się tylko nie całkiem rozwiniete kapelusiki, bo te większe podczas obgotowywania i wkładania do słoika po prostu się rozwalają. Dobre nawet. Teściowa robi z nich namiętnie zalewajkę, jest potem taka gęsta, śluzowata, że nie trzeba jej zaprawiać :)

od kwi.2004

6. Muchomor rdzawobrązowy - pomysły na przyrządzenie

U nas to były szlachcianki. Zupa? Świetny pomysł!

od wrz.2007

7. Muchomor rdzawobrązowy - pomysły na przyrządzenie

Właśnie zaprawiłem słoiczek metodą przekazaną przez Krzysztofa, czyli marynowanie w oleju po włosku. Skubałem co nieco przed wsadzeniem do słoiczka i pasteryzowaniem. Co tu dużo pisać - resztkami sił woli powstrzymałem się przed zjedzeniem od razu :). Rewelacyjny przepis, dziękuję.

Gdy nazbieram więcej, będę działał z kolejnymi propozycjami :).

Pozdrawiam

od paź.2005

8. Muchomor rdzawobrązowy - pomysły na przyrządzenie

Kurcze - nie jestem jeszcze tak daleko, zeby rdzawo i mglejarki zbierać. Jednak przepis włoski mi sie bardzo podoba, Ten - gotowany w occie i wkładany do oleju. Ciekawe jakie grzyby inne można tak potraktować? Może czernidłaka???

No i pytanie końcowe. Po otwarciu słoika, do czego służy? Jako dodatek do dań czy przekąskę? Myslę, że przekaska:-)

od wrz.2007

9. Muchomor rdzawobrązowy - pomysły na przyrządzenie

Myślę, że każdy kruchy grzyb mógłby być dobry. Sam będę sprawdzał w ten sposób maślaki (oprócz maślaków pstrych) oraz większe i bardziej miękkie podgrzybki.

PS. Rysiu, m. rdzawobrązowy jest naprawdę charakterystyczny i łatwy do zidentyfikowania. Ciężko mi nawet wskazać na podobny spotykany przeze mnie gatunek, nie mówiąc już o grzybie po którego spożyciu wystąpiłoby zagrożenie zdrowia lub życia. Na moje podniebienie wart poznania - nie tak smaczny jak m. czerwieniejący, ale drażni podobną grupę kubków smakowych :).

Pozdrawiam

od wrz.2008

10. Muchomor rdzawobrązowy - pomysły na przyrządzenie
16.wrz.10 12:05
"chrisfir"

przywioze na zlot co mi zostanie

bo częstuje nimi kogo popadnie

wszysstkie grzyby wyszły przyzwoicie od prawdziwków po muchomory

i jak stwierdza Damian

" siła woli " i pełny żaładek powstrzymuje od zjedzenia słoika od razu

a ja sie przyznam że mam barzo słabą silną wolę

próbowałem juz zamarynować:

prawdziwki

mleczaje (te "niejadalne też"

twarzdioszka

ciemnobiałke

lakówki

muchomory jadalne

jest nawet jakas fotorelacja ale nie ma czasu na uporządkowanie zdjęc

musze jeszcze zrealizować pomysł na tablice dla naszego dębu

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji