bio-forum.pl

Kolczakówka ??

bez logowania - można przeglądać
GRej178014 GRej274365

od maj.2009

1. Kolczakówka ??

2010, 07, 31

Stary las brzozowy:

od paź.2007

2. Kolczakówka ??

Raczej korkoząb i stawiał bym tu (choć nie wszystkie pieniądze :))) na Phellodon confluens.

od maj.2009

3. Kolczakówka ??

Faktycznie, nie wiem dlaczego nie pomyślałem o tym rodzaju:- (

Ale jaki' to długo chyba nam przyjdzie czekać, biorąc pod uwagę fakt, że Ania jest dopiero przy suszkach z 2005 roku:-)))

od wrz.2005

4. Kolczakówka ??

No więc tak - w torebce są trzy owocniki, 2 x Ph. confluens i 1 x Hydnellum concrescens (zgłoś ją proszę): D

Takie mieszanie zdarza się najlepszym - w pudełku z Inocybe od Wielce Czcigodnej Kreatorki było 5 owocników należących do 3 gatunków (z różnych sekcji: D).

od maj.2009

5. Kolczakówka ??

A nie jest tak źle, zaraz wszystko wyprostujemy:-)

Ciekawi mnie tylko czy faktycznie wszystkie owocniki były w jednej torebce bo zazwyczaj tak nie robię i podaj proszę jaka jest data na etykiecie?

W każdym bądź razie widzę już tu pewne nieścisłości:

- po pierwsze:

pewnie "walnąłem się" z datą znaleziska bo mam ich zdjęcia w katalogu z datą 2010. 08. 06 a nie tak jak w zgłoszeniu 2010, 07, 31... niby niewielkie przesunięcie ale jeśli również niewielki problem to bym prosił o korektę.

Z góry serdecznie dziękuje i przepraszam. Oczywiście te uwagi dotyczą Ph. confluens, zgłoszenie ID: 178014.

- po drugie:

Hydnellum concrescens, zgłoszę z datą 2010. 09. 19, bo jest to zapewne ten grzybek z wątku;

[bf#374896]

- przy tym znalezisku mam odnotowane "Ania-bez zgłoszenia" co oznacza że wysłane i to jest jasne, ale dlaczego znalazł sie razem z poprzednim gatunkiem to już dla mnie nie takie jasne???

W każdym bądź razie wszystko możliwe, młody jeszcze byłem... oczywiście mam na myśli staż grzybowy:-)

Jak myślisz Błażeju, w linkowanym wątku możemy z czystym sumieniem nadać grzybkowi imię?

U mnie w rejestrach wszystko by pasowało a po makro również gatunek pasuje. Proszę porównaj jeszcze suszki z zamieszczonymi fotkami... ten charakterystyczny, długi trzon:-)

od wrz.2005

6. Kolczakówka ??

To była 1 torebka. I to na bank nie jest Hydnellum z linkowanego wątku - inny wygląd owocnika: D

od maj.2009

7. Kolczakówka ??

W takim razie nie popełniłem błędu przy pakowaniu, po prostu brak mi było jeszcze doświadczenia. Trzy lata później byłem juz bardziej obeznany z tematem i tego błędu już nie popełniłem.

Te owocniki które badałeś zostały zebrane z pierwszego stanowiska prezentowanego później (w 2013 roku) w wątku:

[bf#622436]

Tak szczerze mówiąc to zapomniałem o tych zgłoszeniach:- (

od wrz.2005

8. Kolczakówka ??

OK, ale zgłoś proszę to Hydnellum to sobie ze zgłoszenia skopiuję dane: D

od maj.2009

9. Kolczakówka ??

Zrobione:

ID: 274365

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji