Raczej korkoząb i stawiał bym tu (choć nie wszystkie pieniądze :))) na Phellodon confluens.
Faktycznie, nie wiem dlaczego nie pomyślałem o tym rodzaju:- (
Ale jaki' to długo chyba nam przyjdzie czekać, biorąc pod uwagę fakt, że Ania jest dopiero przy suszkach z 2005 roku:-)))
No więc tak - w torebce są trzy owocniki, 2 x Ph. confluens i 1 x Hydnellum concrescens (zgłoś ją proszę): D
Takie mieszanie zdarza się najlepszym - w pudełku z Inocybe od Wielce Czcigodnej Kreatorki było 5 owocników należących do 3 gatunków (z różnych sekcji: D).
A nie jest tak źle, zaraz wszystko wyprostujemy:-)
Ciekawi mnie tylko czy faktycznie wszystkie owocniki były w jednej torebce bo zazwyczaj tak nie robię i podaj proszę jaka jest data na etykiecie?
W każdym bądź razie widzę już tu pewne nieścisłości:
- po pierwsze:
pewnie "walnąłem się" z datą znaleziska bo mam ich zdjęcia w katalogu z datą 2010. 08. 06 a nie tak jak w zgłoszeniu 2010, 07, 31... niby niewielkie przesunięcie ale jeśli również niewielki problem to bym prosił o korektę.
Z góry serdecznie dziękuje i przepraszam. Oczywiście te uwagi dotyczą Ph. confluens, zgłoszenie ID: 178014.
- po drugie:
Hydnellum concrescens, zgłoszę z datą 2010. 09. 19, bo jest to zapewne ten grzybek z wątku;
- przy tym znalezisku mam odnotowane "Ania-bez zgłoszenia" co oznacza że wysłane i to jest jasne, ale dlaczego znalazł sie razem z poprzednim gatunkiem to już dla mnie nie takie jasne???
W każdym bądź razie wszystko możliwe, młody jeszcze byłem... oczywiście mam na myśli staż grzybowy:-)
Jak myślisz Błażeju, w linkowanym wątku możemy z czystym sumieniem nadać grzybkowi imię?
U mnie w rejestrach wszystko by pasowało a po makro również gatunek pasuje. Proszę porównaj jeszcze suszki z zamieszczonymi fotkami... ten charakterystyczny, długi trzon:-)
To była 1 torebka. I to na bank nie jest Hydnellum z linkowanego wątku - inny wygląd owocnika: D
W takim razie nie popełniłem błędu przy pakowaniu, po prostu brak mi było jeszcze doświadczenia. Trzy lata później byłem juz bardziej obeznany z tematem i tego błędu już nie popełniłem.
Te owocniki które badałeś zostały zebrane z pierwszego stanowiska prezentowanego później (w 2013 roku) w wątku:
Tak szczerze mówiąc to zapomniałem o tych zgłoszeniach:- (
OK, ale zgłoś proszę to Hydnellum to sobie ze zgłoszenia skopiuję dane: D
Zrobione:
ID: 274365