bio-forum.pl

bardzo małe Trichoglossum sp.?

bez logowania - można przeglądać
GRej178726

od sie.2006

1. bardzo małe Trichoglossum sp.?

Owocniki do ok. 4 cm, na podłożu wapiennym, pośród mchów. Kilkanaście owocników.

od lip.2004

2. bardzo małe Trichoglossum sp.?

Pimpek się zajmował Trichoglossum hirsutum, więc się pewnie odezwie:-)

[bf#21469]

od lip.2004

3. bardzo małe Trichoglossum sp.?

No, "Kolekcja index 20051009-005 jeszcze nie została wprowadzona do bazy. Twoje żądanie zostało wysłane do administratora bazy i ta kolekcja zostanie wprowadzona w ciągu 5 dni.;-)

wwkk.mikologia.pl

od sie.2002

4. bardzo małe Trichoglossum sp.?
26.sie.10 17:20
"pimpek"

Makro jest tutaj: bio-forum.pl

Kolekcję faktycznie byłoby warto wprowadzić do WWKK2

od sie.2006

5. bardzo małe Trichoglossum sp.?

Patrząc na Twoje fotki mogę stwierdzić że moje Trichoglossum są mniejsze. Może to któreś z mniejszych "kuzynów"? Gdybym miał sugerować się środowiskiem to może najbliżej im do T. walteri. Nie mam wiedzy na temat częstości ich występowania, pewno jednak pod każdym krzakiem nie rosną. Spróbuję je jakoś rozpracować.

Swoją drogą tych grzybkach sugeruję się kluczem:

fungus.org.uk

od sie.2002

6. bardzo małe Trichoglossum sp.?
27.sie.10 18:03
"pimpek"

A masz możliwość wrzucić pod mikroskop?

od sie.2006

7. bardzo małe Trichoglossum sp.?

Sam dopiero się uczę mikroskopowania. Prawdopodobnie byłbym na razie bez szans. Jeśli byłbyś zainteresowany to chętnie prześlę suszki.

od sie.2002

8. bardzo małe Trichoglossum sp.?
27.sie.10 22:30
"pimpek"

Dużo szybciej dojdziemy do gatunku, jeśli zmikroskopujesz kawałeczek i dasz zdjęcia lub narysujesz co widzisz :)

Chętnie komentuję, doradzę i pomogę.

od sie.2006

9. bardzo małe Trichoglossum sp.?

Spróbuję w takim razie go mikroskopować. Na pewno będę chciał korzystać jednak z Twoich porad. Dzięki!

od sie.2006

10. bardzo małe Trichoglossum sp.?

Troszkę to trwało...

Dopiero całkiem niedawno udało mi się zebrac owocniki o dojrzałej strukturze.

Szczecinki w hymenium obecne - zawęża to krąg do rodzaju Trichoglossum.

(szczecinki ciemnobrązowe - czarne), dłuższe nż zarodniki (+/- długość worka z zarodnikami), zaostrzone na końcu.

Zarodniki (w końcu) dojrzałe, w zdecydowanej większości posiadaja 15 sept. Ich długość waha się w przedziale - 110-120 µm.

Ilość sept w zarodniku sugeruje T. hirsutum lub T. tetrasporum.

Trudno jednaoznaczenie zliczyć ilość zarodników w worku (zabarwiać czymś preparat?) - na pewno jednak jest więcej niż 4, co sugeruje że badanym grzybkiem jest Trichoglossum hirsutum.

Dobrze rozumuję?

od wrz.2006

11. bardzo małe Trichoglossum sp.?

Według mnie nie ma innej opcji. Spróbuj mocno docisnąć szkiełko pod którym umieść jeden bardzo mały wycinek owocnika - zapewnie część worków uniknie zmiażdżenia i będzie wystarczająco dobrze widać ilość zarodników

od sie.2006

12. bardzo małe Trichoglossum sp.?

W sierpniu pojawiły się na tym samym stanowisku po raz kolejny owocniki Trichoglossum hirsutum

Dojrzałe zarodniki, z 15 septami, dł. 110-130 µm:

Worki z 8 zarodniami, reakcja J+

szczecinki głęboko osadzone w hymenium, ostro zakończone:

parafiny bezbarwne, zakrzywione, bardzo gęsto upakowane, rzadko septowane:

Owocniki prawdopodobnie z powodu suszy pojawiły się tylko w sierpniu w liczbie kilkunastu i dość szybko zaknikły.

od sie.2002

13. bardzo małe Trichoglossum sp.?
27.wrz.11 11:38
"pimpek"

Śliczne. A mikroskopowałeś co je zjada (biały nalot)?

od sie.2006

14. bardzo małe Trichoglossum sp.?

Nie przyszło mi to do głowy:-)... ale jeszcze jakieś zejściowe owocniki z białym nalotem pozostały. Może zbiorę jak tam będę nastepnym razem...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji