bio-forum.pl

Pomarańczowe miseczki

bez logowania - można przeglądać
Scutellinia

od lis.2005

1. Pomarańczowe miseczki
25.maj.06 21:14
Marek Ciszewski "grant"
scutellinia

W podmokłym terenie leśnym, gdzie często spotyka się takie miejsca, na gałęzi prawie całkowicie zanurzonej błotnej mazi wyrastały 3 pomarańczowe miseczki.

Oznaczyłem je jako Scutellinia... czy prawidłowo???

scutellinia

\

scutellinia

\

\

scutellinia

.

od sie.2002

2. Pomarańczowe miseczki
25.maj.06 21:28
"pimpek"

nie widzę dokładnie - z czarnymi włoskami?

od lis.2005

3. Pomarańczowe miseczki
25.maj.06 21:52
Marek Ciszewski "grant"

Tak pimpek... pod lupką widziałem wyraźnie czarne włoski. Wiem, zdjęcia nieudane dlatego powiększenie tylko x2.

od sie.2002

4. Pomarańczowe miseczki
25.maj.06 22:11
"pimpek"

A więc Marku dobrze typujesz Scutellinia. A reszta bez mikroskopu to już gdybanie.

Niedawno temat był poryszany przez Wojtona: bio-forum.pl i niecierpliwie czekamy!!

Pochodź po necie, porównaj do foto Wojtona, sprawdź u Marka w atlasie lub u mnie na WWKK - czy długość włosków pasuje Ci bardziej do którejś?

od lis.2005

5. Pomarańczowe miseczki
25.maj.06 22:19
Marek Ciszewski "grant"

Zanim otworzyłem wątek przeglądałem tego linka i kilka innych. Najbardziej mi tu pasuje z wyglądu na scutellata... to tyle "na oko"...

od maj.2003

6. Pomarańczowe miseczki
26.maj.06 16:34
Anna Kujawa "AniaK"

Na oko, siedlisko, substrat, rzęski na krawędzi i porę występowania - to S. scutellata.

od lis.2005

7. Pomarańczowe miseczki
S. scutellata

Dziś odwiedziłem to miejsce znowu - tym razem łącznie naliczyłem tych pomarańczowych miseczek dokładnie 32 na niewielkiej powierzchni. Niektóre z nich miały 7 mm średnicy. Tym razem zdjęcia bardziej udane.

\

S. scutellata

.

od lis.2005

8. Pomarańczowe miseczki

portret w plenerze - wyniesiona na piedestał...

S. scutellata

.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji