bio-forum.pl

Lekko skórzaste karbowane liscie z fioletowym spodem

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Lekko skórzaste karbowane liscie z fioletowym spodem

W tym roku z powodu mojej nieobecności ukwiecenia balkonu przypadło mojej małżonce.

Oprócz standardowych (u nas na balkonie) roślin, w tym roku po raz pierwszy pojawiły się rośliny przedstawione na poniższych zdjęciach.

Sprzedawca powiedział żonie, że roślina będzie zwisała ze skrzynek oraz zakwitnie jesienią na niebiesko.

Rozrosła się w dwóch skrzynkach bardzo bujnie (w tej chwili praktycznie już "wykończyła" pelargonię bluszczolistną, która była posadzona na przemian z nieznana mi rośliną. Na dzień dzisiejszy zwisa ze skrzynek na ok. 30 cm i nie ma jakichkolwiek zaczątków pąków kwiatowych

Pomimo, że próbowałem znaleźc ta roślinę na Google w przeróżnych kombinacjach rzeczowników i przymiotników ją określających, nie udało mi się trafic na jej ślad.

Proszę o pomoc.

Foto 1.

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

od wrz.2009

2. Lekko skórzaste karbowane liscie z fioletowym spodem

od mar.2007

3. Lekko skórzaste karbowane liscie z fioletowym spodem
24.sie.10 12:09
ewaplum "mewa"

Plectranthus ciliatus " Nico "

od lip.2004

4. Lekko skórzaste karbowane liscie z fioletowym spodem

Zetka, skojarzenie po foto całkiem słuszne bo jest nawet P. coleoides "Marginatus" (Plektrantus koleusowy), ponadto "... przypominające kwiatostany Koleusa z którym jest zresztą blisko spokrewniony...":-)

ewaplum, serdecznie dziękuję za pomoc:-)))

Rośliny troszkę "kojarzyły" mi się z naszą popularną doniczkową Peperomia caperata, ale to "zupełnie ina bajka";-)

Doczytałem, że ma specyficzny zapach, i faktycznie, taki lekko piołunowy, ale dopiero po roztarciu liścia w palcach.

U mnie rośnie na bardzo silnie nasłonecznionej, nie osłonietej wystawie południowo-wschodniej, choc zalecają raczej miejsce półcieniste.

Na Forum Ogrodnicze FloraForum. net floraforum.net znalazłem informację "... Idealną rośliną doniczkową, jest bardzo pupularny na Zachodzie Plectranthus australis (Plektrantus australijski), zwany przez Anglo-sasów Szwedzką begonią/Szwedzkim bluszczem..."

Ponadto ... Rośliny te cieszą się u nich popularnością z powodu, m. in. odstraszania szkodników, np. moli odzieżowych...???

Czy ktoś próbował hodowac Plectranthus ciliatus "Nico" jako typową roślinę pokojową? Bo przezimowac w chłodnym pomieszczeniu ponoc daje się bezproblemowo.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji