W tym roku z powodu mojej nieobecności ukwiecenia balkonu przypadło mojej małżonce.
Oprócz standardowych (u nas na balkonie) roślin, w tym roku po raz pierwszy pojawiły się rośliny przedstawione na poniższych zdjęciach.
Sprzedawca powiedział żonie, że roślina będzie zwisała ze skrzynek oraz zakwitnie jesienią na niebiesko.
Rozrosła się w dwóch skrzynkach bardzo bujnie (w tej chwili praktycznie już "wykończyła" pelargonię bluszczolistną, która była posadzona na przemian z nieznana mi rośliną. Na dzień dzisiejszy zwisa ze skrzynek na ok. 30 cm i nie ma jakichkolwiek zaczątków pąków kwiatowych
Pomimo, że próbowałem znaleźc ta roślinę na Google w przeróżnych kombinacjach rzeczowników i przymiotników ją określających, nie udało mi się trafic na jej ślad.
Proszę o pomoc.
Przypomina mi to koleus Blumego - Solenostemon scutellarioides.
Plectranthus ciliatus " Nico "
Zetka, skojarzenie po foto całkiem słuszne bo jest nawet P. coleoides "Marginatus" (Plektrantus koleusowy), ponadto "... przypominające kwiatostany Koleusa z którym jest zresztą blisko spokrewniony...":-)
ewaplum, serdecznie dziękuję za pomoc:-)))
Rośliny troszkę "kojarzyły" mi się z naszą popularną doniczkową Peperomia caperata, ale to "zupełnie ina bajka";-)
Doczytałem, że ma specyficzny zapach, i faktycznie, taki lekko piołunowy, ale dopiero po roztarciu liścia w palcach.
U mnie rośnie na bardzo silnie nasłonecznionej, nie osłonietej wystawie południowo-wschodniej, choc zalecają raczej miejsce półcieniste.
Na Forum Ogrodnicze FloraForum. net floraforum.net znalazłem informację "... Idealną rośliną doniczkową, jest bardzo pupularny na Zachodzie Plectranthus australis (Plektrantus australijski), zwany przez Anglo-sasów Szwedzką begonią/Szwedzkim bluszczem..."
Ponadto ... Rośliny te cieszą się u nich popularnością z powodu, m. in. odstraszania szkodników, np. moli odzieżowych...???
Czy ktoś próbował hodowac Plectranthus ciliatus "Nico" jako typową roślinę pokojową? Bo przezimowac w chłodnym pomieszczeniu ponoc daje się bezproblemowo.