bio-forum.pl

Kopytnik - praktyczne zastosowanie.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2019

1. Kopytnik - praktyczne zastosowanie.

Poinformujcie mnie proszę o praktycznym zastosowaniu kopytnika.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Kopytnik - praktyczne zastosowanie.
7.paź.04 23:55
"Gość" (b/log.)

Podobno służy do leczenia alkoholizmu.

3. Kopytnik - praktyczne zastosowanie.
17.paź.04 22:49
"Krzysztof R." (b/log.)

Jest cenną rośliną okrywową do cienia (dobrze rośnie pod drzewami tam gdzie nie chce rosnąć trawa) i jest zielony cały rok.

od maj.2017

4. Kopytnik - praktyczne zastosowanie.
4.lut.05 12:19
Adam Z. "adamo_lwPw"

W medycynie ludowej stosowany jest jako środek wymiotny, dozowany w odpowiednich ilościach bo to roślina zaliczana do trujących

5. Kopytnik - praktyczne zastosowanie.
29.maj.05 05:48
Wiesław Kulesza ("global")

Ma również działanie wykrztuśne - wchodził w skład tabletek Azarin. W leczeniu alkoholizmu może być skuteczny - wywołuje odruch wstrętu do trunków.

od sty.2019

6. Kopytnik - praktyczne zastosowanie.

Czy ktoś słyszał coś wiecej o leczeniu alkoholizmu kopytnikiem? brzmi to co najmniej abstrakcyjnie

7. Kopytnik - praktyczne zastosowanie.
31.maj.05 19:39
Wiesław Kulesza ("global")

Jedyne co znalazłem w necie to krótkie, i raczej małomówiące stwierdzenie: "z preparatów ziołowych najbardziej pomocny w przypadku alkoholizmu jest Sedomix a z ziół kopytnik" w tym miejscu - Alkoholizm i nikotynizm[pt.chrystus.pl]

Podejrzewam, że to zioło działa podobnie jak czernidłaki - tylko jako psychologiczny straszak (w tym przypadku zniechęcacz), a nie lek sam w sobie.

8. Kopytnik - praktyczne zastosowanie.
3.lis.06 15:06
"froggy" (b/log.)

gdzie kupić kopytnik?

9. Kopytnik - praktyczne zastosowanie.
20.lis.06 17:25
"Krzysztof nowy" (b/log.)

Cy chodzi o żywe rośliny czy o preparaty farmakologiczne?

od sty.2007

10. Kopytnik - praktyczne zastosowanie.

Kopytnik europejski - roślinę - nabywałam w Poznaniu - w sklepie Ogrodu Botanicznego, ul. Dąbrowskiego, nieco za pętlą tramwajową na ogrodach. Bardzo wdzięczna roślinka okrywowa na zacienione stanowiska, u mnie (gleba ciężka, gliniasta) rośnie bardzo obficie i rozsiewa się. Liście zielone cały rok, stare liście zamierają wiosną następnego roku i pojawiają się nowe. Kwiatki wiosną - niepozorne, ukryte pod liśćmi.

A tak w ogóle, to kopytnik europejski występujący w naturze jest gatunkiem podlegającym ochronie prawnej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji