bio-forum.pl

Strzępiaki z gąskami :-)

bez logowania - można przeglądać
GRej197482

od sty.2007

1. Strzępiaki z gąskami :-)

W wątku [bf#359088] wspomniałam, że przypuszczalnym gąskom rosnącym w parku towarzyszą jakiś strzępiaki. Zapach strzępiaków - jedne owocniki pachniały rybą, a inne miały zapach przyjemny, jakby kwiatowy, hmmm..... Tak było, naprawdę:-)

Oto i one:

siedlisko
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki

siedlisko i grzyby, kilka białych plamek z prawej strony na focie nr 1 to białe grzybki, przypuszczalne gąski:

od maj.2009

2. Strzępiaki z gąskami :-)

Zauważyłem że wczoraj zgłosiłaś do GREJ kilka ładnych znalezisk:-)

Moja prośba: - dokonaj wpisów w wątkach, niech nie będą te grzybki bezimienne!

od sty.2007

3. Strzępiaki z gąskami :-)

Tak, Mirku, zgłosiłam je, bo Błażej je oznaczył:-)))

Chcę uzupełnić wątki o rozpoznania, wczoraj tylko zdążyłam wykonać zgłoszenia:-)

Nota bene, niektóre moje znaleziska wczoraj zgłaszane to fajny dowód na to, że faktycznie grzybki można znaleźć wszędzie, także po drodze do pracy, towarzyszą nam na każdym kroku, nawet w centrum miast, przy szosach asfaltowych i w różnych innych "dziwnych" miejscach. Gdy porównałam swoje znalezisko Agrocybe dura z dokonanym przez Grażynę i Kamila - oni znaleźli A. dura przy autostradzie. Wszędzie warto mieć oczy otwarte, a dodatkowo wsparcie osoby, która oznaczy znalezisko:-)))

od sty.2007

4. Strzępiaki z gąskami :-)

Oznaczył Błażej Gierczyk - Inocybe maculata.

Zgłoszenie ID: 197482

(wypowiedź edytowana przez topazzz 31. marca. 2012)

od maj.2009

5. Strzępiaki z gąskami :-)

A już myślałem, że pomimo swej skrupulatności zapomniałaś o uzupełnieniu wątków.

Tak wiem, że Błażej oznaczył, piszesz o tym w zgłoszeniach:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji