bio-forum.pl

Marasmiellus vaillantii

bez logowania - można przeglądać
GRej276113

od lip.2005

1. Marasmiellus vaillantii
21.sie.10 22:18
Grażyna Domian
Marasmiellus
Marasmiellus2
Marasmiellus3
Marasmiellus4
Marasmiellus5

Znalezione dziś na niewielkiej sitowo-turzycowej polance w buczynie. Na szczątkach sitów i turzyc. Średnica kapelusika max 15 mm. Zapach słaby, grzybowy

Czy to może być Marasmielus vaillantii (twardziaczek bruzdkowany)?

od gru.2003

2. Marasmiellus vaillantii

Podłącze się bo mam chyba te same grzybki. Rosły na patyczku liściastego drzewa.

od maj.2003

3. Marasmiellus vaillantii
22.sie.10 14:16
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, według mnie to on. Nie znam gatunków podobnych o tak pomarszczonym kapeluszu i wyglądających jak "sprasowany Marasmius rotula po przejściach"

od lip.2005

4. Marasmiellus vaillantii
22.sie.10 14:27
Grażyna Domian

Dziękuję Aniu :) To kolejny gatunek, którego nikt wcześniej w Puszczy nie dojrzał świadomie, a wydaje się być tu częsty (na tej jednej mini polance było ich kilkadziesiąt bez specjalnego szukania).

od maj.2003

5. Marasmiellus vaillantii
22.sie.10 14:31
Anna Kujawa "AniaK"

Mam wrażenie, że jest pospolitym gatunkiem, tylko albo pomijanym, albo przeoczanym, albo branym za jakiegoś twardzioszka.

od lip.2005

6. Marasmiellus vaillantii
22.sie.10 14:37
Grażyna Domian

Też tak myślę i teraz gdy już go poznałam będę zwracać baczniejszą uwagę wszędzie tam gdzie jest taka warstwa obumarłego "zielska" (nie tylko w Puszczy Bukowej).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji