bio-forum.pl

maleńkie niebieskie ASCO na spruchniałej gałęzi

bez logowania - można przeglądać
Mollisiaceae

od sty.2006

1. maleńkie niebieskie ASCO na spruchniałej gałęzi

Te maleństwa znalazłem dziś w lesie jodłowo-bukowym, z domieszką sosny i brzozy. Pewnie bym ich nie zauważył, gdyby nie to, że fotografowałem grzybka obok. A gdyby nie Pimpek, wogóle nie wiedziałbym, że warto na to zwrócić uwagę i sfocić takie znalesiko :)

fot. 1

fot. 2

fot. 3

fot. 4

fot. 5

fot. 6

Rosły na rozkładajacym się konarze leżąceym na ziemi. Nie mam pewności co do gatunku drzewa, ale daję 90% że była to jodła ( leżały w pobliżu powalonej jodły).

Pimpek - cóż to może być? :)

od lut.2006

2. maleńkie niebieskie ASCO na spruchniałej gałęzi

Czesc Jaroslaw,

jest Mollisia. Nie wiem gatunek bez mikroskopem. Moze byc M. cinerea ss. str.

clucz gatunek Mollisia: mollisia.de;-)

Pozdrawiam,

Andreas

od sty.2006

3. maleńkie niebieskie ASCO na spruchniałej gałęzi

Hallo, Andreas,

vielen Dank!

Schöne grüsse!

Jarek

od sie.2002

4. maleńkie niebieskie ASCO na spruchniałej gałęzi
25.maj.06 09:21
"pimpek"

Jarku,

bardzo ładne Mollisie i bardzo ładne zdjęcia. Niestety obawiam się, że w większości wypadków nawet i mikroskop nie pomaga - chyba, że jest to mikroskop Andreasa <rotfl>

Ja w roku 2006 zebrałem na razie 12 Mollisii i dodatkowo 2 zeszłoroczne (przejrzałe - raczej nie do oznaczenia). I co z tego, że jest mikroskop i jest klucz, jeśli jestem pewien oznaczenia tylko 3 z nich? :)

W przypadku tego rodzaju mamy tylko dwie możliwości, żeby dobrze oznaczyć:

a) robi to Andreas

b) robisz to Ty na żywym gzybku i wszystko dokładnie mierzysz, fotografujesz, szkicujesz - a Andreas potwierdza oznaczenie lub nie <rotfl>

pozdrawiam

Pimpek

od lut.2006

5. maleńkie niebieskie ASCO na spruchniałej gałęzi

Dzien dobry Jerek,

twój Mollisia m'interesuje dlatego zdjecia sa bardzo dobrze. Mozliwe mozesz suszyc kollektja?

@Pimpek:

"chyba, że jest to mikroskop Andreasa <rotfl>"

albo mikroskop Pjotrem.... chetnie wysyla wszystki Mollisia do Pimpek - tamten lubi! <blblbl>

Pozdrawiam,

Andreas

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji