bio-forum.pl

Młody kasztanek z nasionka i brązowe plamy na liściach

bez logowania - można przeglądać

od cze.2009

1. Młody kasztanek z nasionka i brązowe plamy na liściach
21.sie.10 11:55
Piotr L "piotrlg"

Witam

Kasztanek
Kasztanek

Wsadziłem do doniczki na wiosnę znaleziony kasztan puszczający właśnie 'nóżkę' z nasionka. Ładnie się przyjął, liście już ma i rośnie ok, ale te liście mają plamki brązowe i jakby suchawe są. Wyglądają trochę jak liście dorosłych kasztanów zaatakowane szrotówkiem (tak mniemam bo to plaga powszechna jest).

Jak to możliwe w przypadku mojego kasztanka, który na balkonie rośnie? Nie styka się z chorymi drzewami. Skąd tam szrotówek (jeśli to on w ogóle)? Jak tego czorta rozpoznać? Może to inna przyczyna...

Tutaj wersja większa:

fotosik.pl

fotosik.pl

od lip.2010

2. Młody kasztanek z nasionka i brązowe plamy na liściach

Faktycznie wyglądają trochę jak zaatakowany szrotówkiem. Najlepiej urwij liść i porównaj z tymi chorymi.

Na rynku jest wiele preparatów, ale z tego co widać są mało skuteczne. Szrotówek w ciągu kilku lat rozprzestrzenił się na całą Polskę nie mówiąc już o Europie, więc nie dziwi mnie, że dotarł i do Twojego kasztanowca.

Pozdrawiam

Wojtek

od kwi.2009

3. Młody kasztanek z nasionka i brązowe plamy na liściach

Do podlewania na szrotówka polecam Confidor lub Apacz.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji