bio-forum.pl

mały, biały, krzaczkowaty - Ramariopsis kunzei?

bez logowania - można przeglądać
GRej182037

od sie.2006

1. mały, biały, krzaczkowaty - Ramariopsis kunzei?

Znalazłem dzisiaj w promieniu kilkunastu metrów kwadratowych kilka ciekawych gatunków z Clavariaceae. Ten rósł w czarcim kręgu w cienistych krzakach (głóg i młode olchy) w liczbie kilkudziesięciu egzemplarzy. Podłoże wapienne (fragnemt zachodniego stoku ostańca wapiennego).

Suszek w suszarce.

od maj.2006

2. mały, biały, krzaczkowaty - Ramariopsis kunzei?

Moim zdaniem to coś innego.

od sie.2006

3. mały, biały, krzaczkowaty - Ramariopsis kunzei?

Dodatkowe ujęcia z wczoraj (22. 08. 2010). Niestety zdjęcia nie są najlepsze ze względu na bardzo trudne warunki do fotografowania.

Zapomniałem dodać że grzybki mają wysokość ok 3 cm, są w dotyku "suche", bez zapachu.

od maj.2006

4. mały, biały, krzaczkowaty - Ramariopsis kunzei?

Owocniki R. kunzei mają cielisty kolor.

od wrz.2005

5. mały, biały, krzaczkowaty - Ramariopsis kunzei?

Nie zawsze....

od maj.2006

6. mały, biały, krzaczkowaty - Ramariopsis kunzei?

No to i tak nie potrzebne gdybanie, od razu lepiej pod mikroskop:/

od wrz.2004

7. mały, biały, krzaczkowaty - Ramariopsis kunzei?

Jeżeli można to chciałbym obejrzeć owocniki. Jest taki rodzaj Tremellodendropsis spokrewniony z Tremella, Exidia, etc. trochę podobny makroskopowo ale pewne oznaczenie jest tylko pod mikroskopem (ma częściowo podzielone podstawki)

Adres do ewentualnej wysyłki to:

Marcin Piątek

Zakład Mikologii

Instytut Botaniki PAN

ul. Lubicz 46

31-512 Kraków

od sie.2006

8. mały, biały, krzaczkowaty - Ramariopsis kunzei?

Według informacji otrzymanych od Marcina grzybek z tego tematu to Ramariopsis kunzei. Ja się bardzo cieszę. Marcin mniej.

od maj.2006

9. mały, biały, krzaczkowaty - Ramariopsis kunzei?

A jednak

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji