bio-forum.pl

Były całkiem zagrzebane w piasku !!

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Były całkiem zagrzebane w piasku !!
6.paź.04 18:28
"Bożena " (b/log.)
piaskowe coś
troche niewyraźne

Wracając ze spaceru z psem przypadkiem zauważyła kawałek pomarańczowo-słonecznego kapelusza wystającego spod piasku. Z ciekawości podeszłam i jednego odgrzebałam. Pod spodem kapelusika była gąbeczka. Niestety nie znam nazwy tego grzyba ani nie wiem czy jest jadalny aczkolwiek nie ma goryczki w smaku. Załączam zdjęcia tych grzybków i prosiłabym o pomoc w ich zidentyfikowaniu

od sie.2002

2. Były całkiem zagrzebane w piasku !!
6.paź.04 18:35
Piotr Perz "pimpek"

3. Były całkiem zagrzebane w piasku !!
6.paź.04 19:15
"Bożena" (b/log.)

Niestety nie jest to piaskowiec modrzak (tego grzyba akurat znam z lasów siedleckich). Być może jest to piaskowiec kasztanowy. Jeżeli rośnie cały zakopany w piasku i w otoczeniu drzew iglastych oraz suchym teren i po przełamaniu lub przecięciu nie robił sie niebieski tylko jest nadal biały.

Nóżka jest żółtawa w środku o strukturze gąbki i od strony grzybni troszkę pustawa ale dalej twarda i zwięzła.

Co można z nim zrobić?

od wrz.2004

4. Były całkiem zagrzebane w piasku !!
6.paź.04 21:12
Maciej Malec "maciej_m"

Tak, to piaskowiec kasztanowaty. Pomagam już trzeciej osobie w zidentyfikowaniu tego grzyba, choć w życiu go na oczy nie widziałem...

od gru.2003

5. Były całkiem zagrzebane w piasku !!

Musisz odwiedzić Kaszuby to zobaczysz na własne oczy.

od sie.2002

6. Były całkiem zagrzebane w piasku !!
7.paź.04 08:07
Piotr Perz "pimpek"

Bożeno, podając Ci te linki miałem na myśli wogóle piaskowce, nie konkretnie modrzaka. Swoją drogą nie skojarzyłem nawet, że podaję Ci linki do konkretnie modrzaka :) Skoro go znasz, to doskonale skojarzyłaś sobie szybko kasztanowatego i juz po problemie identyfikacyjnym :) No i pozwoliłaś znowu Maćkowi wykazać się Sybillizmem (od wróżki Sybilli - he he he he he).

od wrz.2004

7. Były całkiem zagrzebane w piasku !!
7.paź.04 12:44
Shem

Chyba mamy sezon pod hasłem: "Poznaj piaskowca", bo ja już tez piszę chyba w trzecim czy czwartym wątku o tym grzybie.

Dużo ludzi jednak nie zna tych grzybów, czego najlepszy rzykład mam w "moim" lesie na podlasiu gdzie ludzie go nie zbierają w ogóle. Mnie to cieszy, bo jak nie ma innych grzybów to zawsze te kilka sztuk piaskowców rośnie na środku drogi... :)

8. Były całkiem zagrzebane w piasku !!
9.paź.04 13:35
"Bożena" (b/log.)

Dokładnie, przynajmniej wiem co to za gagatek. Jeżeli uda mi się sfotografować w naturalnym środowisku podrzuce fotografie. Ja osobiście z tym konkretnym gatunkiem grzyba spotkałam sie pierwszy raz, a grzyby zbieram od dziecka (głównie w byłym woj. siedleckim gdzie się wychowałam, potem w opolskim gdzie mieszkałam a teraz poznaje grzyby na nowo w kujawsko-pomorskim). Dzięki za pomoc

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji