bio-forum.pl

Bardzo intrygujący "kolczasty"

bez logowania - można przeglądać
GRej178721

od paź.2007

1. Bardzo intrygujący "kolczasty"

Pozwoliłem sobie nazwać tak ten wątek, po przeglądnięciu kilkunastu atlasów i stron miko.

Grzybek znaleziony w sobotę w lesie liściastym. W pierwszej chwili, gdy ujrzałem tą gromadkę, pomyślałem o naziemku zielonawym, ale widok kolczastego hymenoforu obalił to przypuszczenie. I znów zaczęły się schody. Grzybki są młode i były dość mocno nasiąknięte wodą. Powierzchnia "głów" zamszowa lub filcowata, i troszkę bardziej zielonkawej tonacji niż to widać na zdjęciach. Miąższ strefowany, o łagodnym smaku i przyjemnym, ziemistym (zieleniatkowym) zapachu. Mam nadzieję, że uda mi się tam trafić za kilka dni i zastanę grzybki podrośnięte i niezniszczone. Tuż obok (ok. 1, 5-2m) rosły dwa okazy sarniaka gorzkiego, a troszkę dalej (ok. 4m) jakiś korkoząb, też młody.

1
2
3
4
5
5
6

A oto i ten tajemniczy grzybek

od maj.2009

2. Bardzo intrygujący "kolczasty"

Z małym prawdopodobieństwem ale pewne podobieństwo jest:

nahuby.sk

od paź.2007

3. Bardzo intrygujący "kolczasty"

Dzięki za podpowiedź :). Już coś zaczyna świtać, ale pomimo przjrzenia kolejnych stron dalej to niewiadoma. Na H. compactum pasują barwa i struktura wierzchu owocników, ale zupełnie nie pasuje smak, zapach i struktura miąższu, choć różnie o tym piszą.

Może za parę dni będzie wiadomo coś więcej.

od paź.2007

4. Bardzo intrygujący "kolczasty"
1

Jestem coraz bardziej skłonny uznać tego grzybka jednak za kolczakówkę zbitą-Hydnellum compactum. Zapach suszka (jesli sie nie mylę) korzenny. Wysyp brudnobrązowy. Zarodniki ok. 6-7 mm średnicy, wieloguzkowate.

a1
a2
a3
a4
a5

A tak prezentowały sie owocniki 12 września:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji