Pozwoliłem sobie nazwać tak ten wątek, po przeglądnięciu kilkunastu atlasów i stron miko.
Grzybek znaleziony w sobotę w lesie liściastym. W pierwszej chwili, gdy ujrzałem tą gromadkę, pomyślałem o naziemku zielonawym, ale widok kolczastego hymenoforu obalił to przypuszczenie. I znów zaczęły się schody. Grzybki są młode i były dość mocno nasiąknięte wodą. Powierzchnia "głów" zamszowa lub filcowata, i troszkę bardziej zielonkawej tonacji niż to widać na zdjęciach. Miąższ strefowany, o łagodnym smaku i przyjemnym, ziemistym (zieleniatkowym) zapachu. Mam nadzieję, że uda mi się tam trafić za kilka dni i zastanę grzybki podrośnięte i niezniszczone. Tuż obok (ok. 1, 5-2m) rosły dwa okazy sarniaka gorzkiego, a troszkę dalej (ok. 4m) jakiś korkoząb, też młody.
Z małym prawdopodobieństwem ale pewne podobieństwo jest:
Dzięki za podpowiedź :). Już coś zaczyna świtać, ale pomimo przjrzenia kolejnych stron dalej to niewiadoma. Na H. compactum pasują barwa i struktura wierzchu owocników, ale zupełnie nie pasuje smak, zapach i struktura miąższu, choć różnie o tym piszą.
Może za parę dni będzie wiadomo coś więcej.