bio-forum.pl

RZADKIE ZNALEZISKA

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. RZADKIE ZNALEZISKA
5.paź.04 15:26
Waldemar Sadowski ("wald")

Jakie gatunki grzybów wyjątkowo rzadko znajdujecie?

W tym roku pierwszy raz znalazłem grzybca purpurowozarodnikowego, a b. rzadko znajduję np. borowika sosnowego, którego znam tylko jedno stanowisko.

od cze.2003

2. RZADKIE ZNALEZISKA

Ja rzadko znajduję rydze, których w okolicach Kołobrzegu jest niewiele. Każdego roku poluję na żagiew okółkową, która rośnie zawsze w tym samym miejscu, ale nie każdego roku, niekiedy musze czekać rok, dwa lata. No i rzadko też widzę trufle (heheh żartuje).

od wrz.2004

3. RZADKIE ZNALEZISKA
5.paź.04 21:47
Maciej Malec "maciej_m"

Ja rzadko spotykam Koźlarza czarnego (Leccinum melaneum). Znam jego stanowisko. Tylko w jednym miejscu trafiła mi się lakówka ametystowa.

od gru.2003

4. RZADKIE ZNALEZISKA

Jak już wcześniej pisałem znalazłem pierwsze rydze od 10 lat.

od sie.2002

5. RZADKIE ZNALEZISKA
6.paź.04 01:48
"pimpek"

Maćku, co robisz z lakówki ametystowej, bo właśnie jest u nas jej wysyp i zastanawiam się do czego poza słoiczkowaniem ją mogę użyć?

od wrz.2004

6. RZADKIE ZNALEZISKA
6.paź.04 16:24
Maciej Malec "maciej_m"

Ta lakówka była w wakacje w lesie za Puławami. Byłem na wsi u wujka (tam, gdzie także są "Doły"). Jeździłem do lasu rowerem i pewnego dnia w niewielkim dołku rosły lakówki. Wziąłem może dwie, czy trzy, reszty nie zbierałem, bo co bym z nimi zrobił? Kilka grzybków, a nikomu nawet nie chciałem proponować dodania ich do jakiejkolwiek potrawy, wiadomo, nikt by się nie zgodził.:- (

Parę dni później na wieś przyjechał Bogdan i popędziliśmy do lasu. Wziął kilka tych lakówek, kurek i już nie pamiętam czego jeszcze, ale co z nimi zrobił, to zapytaj jego.

od kwi.2004

7. RZADKIE ZNALEZISKA

Pimpek! Lakówka ametystowa nie jest smaczna. Szkoda zachodu.

Rzadkie grzyby? Dla mnie: smardze, maślanka łagodna, ozorek dębowy. To wszystko zależy, gdzie się kto obraca. Różne lasy mają różne życie wewnętrzne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji