bio-forum.pl

Drobnołuszczak żółtawy?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Drobnołuszczak żółtawy?
15.sie.10 13:50
Jacek Soboń

9. 08. 2010 Pogórze Kaczawskie, na mocno drewnie dębowym (?) Tylko jeden owocnik, kapelusz ok. 4 cm.

od maj.2009

2. Drobnołuszczak żółtawy?

tak

(wypowiedź edytowana przez mirek63 15. sierpnia. 2010)

od maj.2006

3. Drobnołuszczak żółtawy?

Ja bym powiedział że to Pluteus chrysophaeus bo komórki na kapeluszu wydają się być bardziej okrągłe niż długie.

od maj.2009

4. Drobnołuszczak żółtawy?

Tak na poważnie, to się zastanawiam czy w ogóle jest możliwe odróżnienie tych dwóch gatunków bez mikroskopu.

Z P. chrysophaeus, przyjemności spotkać się nie miałem a jeśli nawet tak, to byłem tego nie świadom.

Faktycznie wygląd drobnołuszczaka Jacka trochę mnie zbił z tropu ale jeśli wierzyć opisowi w atlasie Marka to podawany przez Piotrka powinien mieć barwę kapelusza nieco ciemniejszą. Ten z kolei wydał mi się bardzo jasny nawet w porównaniu ze znajdowanymi przeze mnie P. leoninus. Po kolorze jednak blaszek doszedłem do wniosku że jest to jeszcze bardzo młody owocnik pomimo już dość sporych rozmiarów tak jak podaje Jacek (4 cm.) i z tego powodu zdecydowałęm się na P. leoninus.

Przede wszystkim brakuje mi na kapeluszu Jacka drobniutkich włókienek. chyba ze być może zdjęcia robione po deszczu.

Takie przykładowo rosną u mnie:

od maj.2006

5. Drobnołuszczak żółtawy?

Mirku, jaśniejszy czy ciemniejszy to nie jest dobra cecha diagnostyczna, istotne są włókienka na kapeluszu. Miałem dwa obok siebie w ręce i wiem że bez mikroskopu nie ma problemu z odróżnieniem. Wyraźnie widać że na powierzchni kapelusza Pluteus Jacka są komórki okrągłe i okrągławe, natomiast na owocniku prezentowanym przez Ciebie trochę mniej wyraźnie widać tę cechę, ale faktycznie skłaniał bym się w kierunku P. leoninus.

od maj.2009

6. Drobnołuszczak żółtawy?

Ok! Piotrze masz całkowitą rację.

Tak jak już wcześniej wspomniałem, zasugerowałem się opisem w Atlasie Marka i to mnie trochę wprowadziło w błąd.

Przejrzawszy jednak nieco więcej dostępnego materiału, okazuje się, że faktycznie barwa kapelusza nie jest dobrą cechą diagnostyczną.

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji