bio-forum.pl

ciekawa huba z jabłoni

bez logowania - można przeglądać
GRej180593

od paź.2007

1. ciekawa huba z jabłoni
1
2
3
4
5
6
7
8

Jest to nawiązanie do tego wątku [bf#330764]. Tym razem prezentuję świeże owocniki, które nie zawiodły i pięknie obrodziły dodatkowo na jeszcze jednym drzewie. Pomimo typowania Darka, wobec szczątkowych informacji o tych gatunkach, nie mogę się zdecydować na gatunek, choć skłaniam się ku Spongipellis spumeus.

od paź.2007

2. ciekawa huba z jabłoni

Podbijam do góry z nadzieją, że zajrzy tu jakiś spec od nadrzewnych :)

od wrz.2004

3. ciekawa huba z jabłoni

Pewność dadzą tylko pomiary zarodników (wykluczają się u Tyromyces fissilis i Spongipellis spumeus)

od paź.2007

4. ciekawa huba z jabłoni

Odwiedziłem dzisiaj stanowisko tegoż grzybka. Ma się dobrze i rośnie :). Pobrałem kawałek owocnika i nastawiłem na wysyp (nie wiem tylko, czy grzybek nie jest jeszcze za młody). Zrobiłem również próbę z KOH. Miąższ po skropieniu KOH-em pożółkł, a po godzinie barwa wróciła prawie do "normy".

Czekamy zatem na zarodniki.

od lip.2004

5. ciekawa huba z jabłoni

Jaki był efekt pomiaru zarodników?

Czy ten z powyższych fotek to:

Aurantiporus fissilis (Berk. & M. A. Curtis) H. Jahn ex Ryvarden (=Tyromyces fissilis (Berk. & M. A. Curtis) Donk) czy

Sarcodontia spumea (Sowerby) Spirin (=Spongipellis spumeus (Sowerby) Pat.)

Czy obecnie, dane z "Grzyby. Tom III" nie do końca się sprawdzają przy oznaczaniu obu gatunków?

s. 97 "... oraz po strukturze miąższu, który u T. fissilis zawsze jest homogeniczny i w pierwotnej fazie wysychania przybiera kolor różowy..."

s. 139 "... Uwagi. Tyromyces fisslis, zwłaszcza w świeżym stanie, można dośc łatwo odróżnic od b. podobnego Spongipellis spumeus, którego owocniki odznaczają się dwuwarstwowym miąższem nie zmieniającym barwy na różową w trakcie wysychania..."

od paź.2007

6. ciekawa huba z jabłoni

Wreszcie tajemnica powinna zostać rozwiązana. Próba wysypu w końcu sierpnia zakończyła się niepomyślnie, dlatego nie można było nic nowego powiedzieć. Nowa próbka z połowy września okazała sie bardziej chętna do współpracy i zaczęła sypać :) Nie za dużo sypnęła, ale to powinno wystarczyć.

Zarodniki jakie są widać (kiepsko bo kiepsko ale zawsze), a ich wymiary, i to ponoć najważniejsze, to ok. 6 mikronów (na oko i bez dzióbka). Zatem wskazuje to już chyba jednoznacznie na Spongipellis spumeus - Gąbczaka piankowego.

z1
z2

Oto zarodniki

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji