bio-forum.pl

karminowa koralówka

bez logowania - można przeglądać
GRej180585

od paź.2007

1. karminowa koralówka
1
2

Znaleziona dzisiaj w lesie mieszanym z przewagą drzew liściastych-gł. dęby, graby, brzozy.

3
4

Obok, 2-3 m, rosło kilka większych "kępek" koralówek odmiennego koloru

Sądzę, że to ten sam gatunek, gdyż szara skórka (nie miąższ) tych większych po skropieniu KOH-40% przebarwiała się różowoczerwono

od paź.2007

2. karminowa koralówka

Za proste, za trudne, nikomu się niechce? I jak tu wstawiać nowe wątki? A może przeoczone i zapomniane? Zatem do góry, ponowimy próbę :)

od wrz.2004

3. karminowa koralówka

Raczej za trudne. Darek lubi koralówki ale do ich oznaczania trzeba wiedzieć jak przebarwia się owocnik po uszkodzeniu np. palcem

od wrz.2005

4. karminowa koralówka

Jacku, zgłosiłeś je jako R. subbotrytis. W torebce są dwa kawałki tych jasnych i skrawek (1 gałązka) tej czerwonej. To są 2 różne gatunku.

Czerwona MOŻE być R. subbotrytis, ale jest niedojrzała.

Jasna to coś innego - ale nie wiem co.

Na przyszłość poproszę o pełniejsze i większe kolekcje.

od wrz.2005

5. karminowa koralówka

A, jeszcze jedno. Usunę zgłoszenie 180585 bo suszek nie odpowiada zgłoszonemu gatunkowi oraz 208506 - bo brak dokumentacji. Mam nadzieję, że Twoje późniejsze kolekcje z tego miejsca będą oznaczalne.

od paź.2007

6. karminowa koralówka

OK

od wrz.2005

7. karminowa koralówka

Jacku, mam jeszcze suszka "podpiętego" pod zgłoszenie 180585 z adnotacją:

inna grupa niż w zgłoszeniu; owocnik zebrany 12. 09. 2010

Masz do niego fotki?

od paź.2007

8. karminowa koralówka
1
2

To pewnie te

od wrz.2005

9. karminowa koralówka

Ta z ostatniego zdjęcia to R. fennica var. fumigata

W konsekwencji prawdopodobnie te "bure" powyżej też - ale bez pewności.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji