bio-forum.pl

Dryopteris carthusiana/D. remota- pomoc

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od sie.2010

1. Dryopteris carthusiana/D. remota- pomoc
Dryopteris
Dryopteris
Dryopteris

Witam, Jestem studentem I roku Biologii. Głównie interesuję się zoologią, dlatego moja wiedza botaniczna nie jest zbyt rozległa (co nie oznacza, że nie chcę jej poszerzac). Do skompletowania zielnika potrzebuję dwóch gatunków z rodzaju Dryopteris. D. carthusiana oraz D. remota. Byłem wczoraj na poszukiwaniach w okolicach Buczkowic i szlaku na Skrzyczne. Nie sądziłem, że oznaczanie przysporzy mi aż tylu problemów. Próbuję oznaczac wg. Rutkowskiego. Czy mógłby mi ktoś polecic jakieś stanowiska tych dwóch gatunków (oraz A. ruta-muraria) w województwie Śląskim (możliwie najbliżej Katowic)?

Zrobiłem kilka zdjęc, czy dobrze udało mi się oznaczyc D. remota?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Mariusz Simka

od cze.2009

2. Dryopteris carthusiana/D. remota- pomoc

Paproć na zdjęciach to Dryopteris dilatata. Jest tylko jedno miejsce w województwie śląskim gdzie niedaleko siebie rosną Dryopteris carthusiana, Dryopteris remota i Asplenium ruta-muraria które polecam odwiedzić. Tym miejscem jest trasa w Beskidzie Małym z Wielkiej Puszczy na Przełęcz Kocierską do Kocierza Górnego. Jeśli chodzi o Dryopteris remota to polecam mój artykuł z 54 numeru "Przyrody Górnego Śląska". Gatunek jest słabo rozpoznawalny w Polsce więc najlepiej jest pod tym kątem odwiedzić chorzowski zielnik naukowy gdzie znajdują się moje zbiory zielnikowe tego gatunku.

od sie.2010

3. Dryopteris carthusiana/D. remota- pomoc

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Już napisałem do zielnika z zapytaniem o możliwośc skorzystania ze zbiorów, gorzej będzie z artykułem. Ostatnio jak byłem na Jagiellońskiej to biblioteka okazała się nieczynna. W przyszłym tygodniu postaram się wyruszyc w stronę Wielkiej puszczy. Mam nadzieję że uda mi się odnaleźc potrzebne gatunki.

Pozdrawiam, Mariusz Simka

od cze.2010

4. Dryopteris carthusiana/D. remota- pomoc
6.sie.10 23:17
Piotr Grzegorzek

Asplenium ruta-muraria znajdziesz bez trudu w Jaworznie, np. przy ulicy Św. Barbary. Jest też w szczelinach muru cmentarza Ciężkowickiego w Jaworznie.

od sie.2010

5. Dryopteris carthusiana/D. remota- pomoc
"D. remota"??

Witam ponownie.

Zgodnie z radą w poniedziałek odwiedziłem zielnik w Chorzowie, gdzie przejrzałem Pana kolekcję Dryopteris remota oraz D. carthusiana. Wypożyczyłem również "Genus Dryopteris Adans. in Poland". Dzisiaj byłem Na Szlaku z Wielkiej Puszczy do Kocierza. Niestety odróżnianie gatunków nadal sprawia mi ogromne trudności. Podejrzewam, że znów źle oznaczyłem D. remota (Zgadzają się ciemnofioletowe plamki przy odcinkach pierwszego rzędu, które zaobserwowałem tylko u tych okazów. Nie pasują natomiast łuski). Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby mógł Pan rzucic okiem na zdjęcia okazów, które przywiozłem.

"D. remota"??

1

"D. remota"??

1

"D. remota"??

2

"D. remota"??

2

"D. carthusiana"??

"D. carthusiana"??

Pozdrawiam, Mariusz

od cze.2009

6. Dryopteris carthusiana/D. remota- pomoc

Zdjęcia są trochę słabej ostrości, co utrudnia mi rozpoznanie tych paproci. Paproć nr 1 wskazuje na Dryopteris remota, a paprocie nr 2 i 3 to raczej Dryopteris carthusiana. Pewny będę na lepszych jakościowo zdjęciach. Jeśli chodzi o poszukiwania tych paproci to chyba najlepiej się ze mną spotkać. Mój kontakt prywatny znajduje się choćby w wypożyczonej publikacji "Genus Dryopteris Adans. in Poland".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji