bio-forum.pl

2010-07-20 Katowickie grzybobranie - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2010-07-20 Katowickie grzybobranie - część 2
13.sty.11 15:19
Piotr Grzegorzek

Zauważyłem, że ten wątek gdzieś zgubił zdjęcia. Byc może moderator zrobi jakiś porządek z częścią pierwszą. Na wszelki wypadek zrobiłem replikę.

Tedy to było tak. Drugą powierzchnią na której tego dnia dokonałem zbiorów grzybów była oś ulicy Warszawskiej. Wraz z przyległościami, w tym fragmentem rynku aż po linię kolejową jest również samodzielną powierzchnią badawczą. Oczywiście na początek widzimy tylko betonową pustynię.

Ale pod latarnią mamy rdest ptasi porażony przez Erysiphe polygoni no i mrówki.

Zieloną wyspą w tej okolicy jest otoczenie kościoła ewangelickiego.

Ale przedtem spenetrowałem chaszcze opodal skrzyżowania z ulicą Szkolna. Zapowiadało się ciekawie.

Przycupnęła tutaj nawet paprotnica krucha.

Przy kościele ewangelickim przede wszystkim zwróciłem uwagę na parczelinę trójlistkową - Ptelea trifoliata.

Jednak najciekawszym znaleziskiem tego dnia była wierzbownica różowa - Epilobium roseum porażona przez Sphaerotheca epilobi. Żywiciela oznaczyłem rzetelnie posiłkując się kluczem Szafera. Dysponowałem nawet dojrzałymi nasionami. A wracając do grzyba, to pomimo pospolitości żywicieli, bo atakuje kilka gatunków z rodzaju Epilobium nie widujemy się zbyt często.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 13. stycznia. 2011)

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 13. stycznia. 2011)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji