bio-forum.pl

brązowy,lejkowaty

bez logowania - można przeglądać
GRej170332

od paź.2007

1. brązowy,lejkowaty
1//
2//
3//
4//
5
bffot 355896 jpg 36 800 600 133 100 6
bffot 355897 jpg 36 800 600 133 100 7

Grupe kilkudziesięciu tych grzybków znalazłem na niewielkiej skarpie, starego, małego, dzikiego wysypiska śmieci w lesie sosnowym z dodatkiem brzóz. Wygląda na to, że rosły na ziemi. Zapach przyjemny ziemistomączny, niezbyt silny. Smak miąższu łagodny z delikatną mączną nutą. Wysyp zarodników biały.

od wrz.2006

2. brązowy,lejkowaty

od gru.2003

3. brązowy,lejkowaty

No właśnie:-) suszki chyba wysłałem:-)

[bf#345418]

od paź.2007

4. brązowy,lejkowaty

cytat:

No właśnie:-) suszki chyba wysłałem

??

od paź.2007

5. brązowy,lejkowaty

Jakubie, o boczniance to pomyślałem w chwili, gdy ujrzałem te grzybki. Pomyślałem również, że nie będzie raczej problemu z rozpoznaniem tak charakterystycznego grzybka. O jakżesz się myliłem. Na chwilę obecną nie mogę przypasować tego grzybka do żadnego znanego mi gatunku. Nie stwierdziłem żadnej żelatynowości skórki, co raczej wyklucza boczniankę (bo to chyba cecha rodzajowa-coś tak czytałem, jakby co, to prosze mnie naprostować :)). Najbardziej podobna (makro) jest bocznianka brązowawa, choć te trzony, ich barwa (tych moich) jest zdecydowanie brązowa.

Mam zamiar przypilnować tego stanowiska i zrobić zdjęcia starszym okazom. A na razie kilka fotek spod mikroskopu (od razu kajam się za ich jakość).

1

ostrze blaszki x100

2

powierzchnia blaszki x100

3
4

i zarodniki x1000, ich wielkość to 6-7mikronów dł.

od wrz.2006

6. brązowy,lejkowaty

od maj.2003

7. brązowy,lejkowaty
3.sie.10 10:57
Anna Kujawa "AniaK"

Chyba wysłał:-) Otworzyłam Mirkową przesyłkę, natychmiast zamknęłam i zaraz pojechałam na urlop. No a teraz po urlopie nie mam chwili na mikroskop przez co najmniej kilka-kilkanaście dni. Jacku - pokaż pod większym powiększeniem te cystydy - rozplaszcz ten skrawek blaszki na cienki placek (naduszając solidniej nakrywkowym na preparat leżący na podstawkowym).

Co do żelowatości- to faktycznie bocznianka ma warstwę żelowa pod skórką (skórka, warstwa żelu, warstwa miąższu). I na przekroju coś tam niby żelowatego cieniutkiego wdiać (albo "prawie" widać). Ale cystydy z daleka też "jakby boczniankowate".

od paź.2007

8. brązowy,lejkowaty
1
2
3

Wczoraj odwiedziłem znów te grzybki i mam być może istotną informację o podłożu. Otóż w tym miejscu jest dużo sosnowej kory przemieszanej z ziemią i innymi "dodatkami". Wygląda, że to właśnie spasowało grzybkom, gdyż mają się bardzo dobrze i wyglądają tak:

5
6

A teraz cystydy w powiększeniu 400x, z grzybka zebranego wczoraj, bardziej dojrzalszego

od maj.2003

9. brązowy,lejkowaty
6.sie.10 22:15
Anna Kujawa "AniaK"

No więc z pewnością Hohenbuehelia (dobrze teraz widać charakterystyczne gruboscienne cystydy). Według mnie bocznianka brązowawa (H. petalodes) - synonimizowana z H. geogenia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji