Drugiego dnia wiosny, czyli w niedzielę miałem okazję udokumentować jak wygląda pierwszy etap przebudowy ronda na skrzyżowaniu ulicy Śląska z ulicami Księdza Skorupki oraz Oświęcimską. Moją uwagę przyciągnęły świeże wykopy. Także jeden z już nieaktualnych znaków drogowych był ustawiony dość intrygująco.
Te hałdy świeżo wykopanej jury stały się bardzo dobrym stanowiskiem do pozyskiwania kopalnych gąbek.
I jak to zwykle bywa przy takich okazjach zostały odsłonięte fragmenty murów, ponieważ w tej okolicy znajdowały się jakieś zabudowania po dworskie.
I kolejne skupiska cegieł. Jako, że to centrum byłego ronda, to raczej współczesność. Poza cegłami mamy tutaj resztki jałowców.
A oto widok w dół ulicy Oświęcimskiej. Najciekawsze miejsce znajduje się po lewej stronie tam gdzie znajdują się białe słupki ogrodzenia placu zabaw.
Tam też znalazłem resztki cegieł, o czym powiadomiłem muzealnych archeologów. Sfotografowałem również kolejną porcję jury do przebrania znajdującą się za moimi plecami.
Ale skoro dzień święty należy święcić jej przebieranie pozostawiłem sobie na następny dzień.