bio-forum.pl

Ogrody Tematyczne Hortulus w Dobrzycy

bez logowania - można przeglądać

od lip.2010

1. Ogrody Tematyczne Hortulus w Dobrzycy
14.lip.10 17:32
Alicja Król "inez"
Gaudi

To wyjątkowe miejsce odkryłam przypadkiem, choć na Pomorzu mieszkam od lat.

Wracając kiedyś z Kołobrzegu w kierunku Koszalina, w miejscowości Borkowice zauważyłam reklamę i... skręciłam.

To miejsce doskonale odzwierciedla sentencję: cudze chwalicie, swego nie znacie. Przepiękne miejsce...

Cudowny ogród francuski, zmysłowe ogrody w stylu angielskim, czy ognisty śródziemnomorski, no i oczywiście bajeczne rosarium.

Bywam tam teraz regularnie, bo roślinność nieustannie się tam zmienia.

Na początku zachwyciły mnie tulipany, których kwitło tam w tym roku podobno aż 40 tys. (nie fatygowałam się żeby policzyć, ale byłam nimi oczarowana, bo niektóre odmiany widziałam pierwszy raz w życiu). Później "powaliły" mnie magnolie, za nimi rododendrony i azalie.

Niedawno otworzyli ogród Gaudiego i... powalili mnie na kolana.

Ja też chcę taki!!!

Mentalność Polaków jest taka, że w tym miejscu powinno się pojawić jakieś "ale".

Ale ja nic nie napiszę. Skręćcie tam kiedyś tak jak ja i sami się przekonajcie. A oto mój ulubiony Gaudi: Na żywo wygląda jeszcze lepiej:-)

od sty.2013

2. Ogrody Tematyczne Hortulus w Dobrzycy
17.sty.13 15:32
Kasia Lis "kasia43"

Pięknie jest w tych ogrodach. Byłam na wakacjach w Gąskach. Jest to dobry pomysł na pochmurne dni, kiedy na plaży nie ma czego szukać. W Hortulusie można zjeść ciepły posiłek. W samych ogrodach jest wiele ławeczek i altan gdzie można odpocząć wśród natury. Moje dzieci zachwycone były dostępnym placem zabaw, natomiast ja zaopatrzyłam się w wiele nietypowych roślin do mojego ogrodu. Polecam wszystkim.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji