bio-forum.pl

OPIEŃKI JAK KANIE ?

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. OPIEŃKI JAK KANIE ?
3.paź.04 19:53
"FIGO" (b/log.)

Czy próbował ktoś może przyrządzać duże kapelusze opieniek tak jak kanie na patelni?

Pozdrawiam.

od lip.2004

2. OPIEŃKI JAK KANIE ?

Przed chwilą sprawdziłem.

Dla mnie bardzo dobre, jednak nie jestem obiektywny w tej ocenie, bo nie ma dla mnie lepszego grzyba jak opieńka (wszelkie prawdziwki, maślaki itd. nie umywają się - zaznaczam DLA MNIE.

Chyba takie uzależnienie czy coś w tym rodzaju (podobnie mam z gotowanym kalafiorem i popularną sałatką wielowarzywną - tzw. "rzygawką", jem, już naprawdę nie mogę i... za chwilę dalej jem:-).

Parę rad:

- miałem świeżutko zebrane (dziś z 17-ej) ale niestety (dla mnie) już wszystkie obgotowane,

- obgotowane nie chłoną roztrzepanego jajeczka, więc ułożyłem je płasko na patelni i zalałem "roztrzepańcem"

- dodałem (do jajka) sól czosnkową i pieprz,

UWAGA! Nie każdemu pasuje kopozycja grzyba z czosnkiem (dla mnie przy niektórych gatunkach podstawa),

- należy uważać przy próbach ze świeżą (nieobgotowaną) opieńką, dla wielu osób jest ona powodem nieprzyjemności żołądkowych czy nawet zatruć).

Sprawdzę i porównam przy najbliższej okazji - ponieważ mój organizm łaknie opieniek (zjadłem nawet parę na surowo na chlebku z masełkiem - bez żadnych sensacji żołądkowych - ale nic specjalnego i nie polecam). Mi jednak wystarczy aby obgotowały się parę minut w wodzie z solą i i już są cudowne - często wyjadam żonie w trakcie obgotowywania:-)

- dla mnie podstawą do części potraw jest chleb z masełkiem (m. in. kanie, te opieńki, kapuśniaczek itd.).

Właśnie to masełko podkreśla mi smak części potraw:-)

od sie.2002

3. OPIEŃKI JAK KANIE ?
4.paź.04 08:53
"pimpek"

Witam w klubie miłośników opieniek!!

od kwi.2004

4. OPIEŃKI JAK KANIE ?

Czy mogę się do Was zapisać?

od sie.2002

5. OPIEŃKI JAK KANIE ?
8.paź.04 22:29
"pimpek"

OK, ale......... O-S-O-B-I-Ś-C-I-E :)

od lip.2004

6. OPIEŃKI JAK KANIE ?

Dopiero teraz trafiłem na temat "Lecznicze właściwości grzybów" na stronie Zenita.

Klub Miłośników Opieniek ma nie tylko prawo bytu, ma wręcz prawo rozwoju:-)

Niedowiarkom radzę przeczytać:

opieńka miodowa-lecznicze właściwości[kki.pl]

7. OPIEŃKI JAK KANIE ?
10.wrz.06 16:27
"libertyn" (b/log.)

A mozna opienke jak inne grzyby dusic i na gesto z jajkami zrobic?

8. OPIEŃKI JAK KANIE ?
3.lis.06 13:08
"artur grzebniok" (b/log.)

kocham opienki. ale raczej bardzo rzadko moge sie nimi degustowac, poniewaz mieszkam w niemczech i w moim regionie bardzo cianko jest z opienkami: (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji