bio-forum.pl

podziemny o nieregularnym kształcie

bez logowania - można przeglądać
Asco* podziemne

od wrz.2006

1. podziemny o nieregularnym kształcie

Taki oto grzybek został mi ofiarowany. Nic nie wiem o siedlisku w jakim rósł, lokalizacja również ogólna: gdzieś w lasach janowskich. Rósł na tyle blisko ziemi, że wystawał nieco ponad jej powierzchnię i został wzięty za młodego borowika :)

Pod mikroskopem widać, że nie jest całkiem dojrzały. Zarodniki okrągłe, worki jakby gruszkowate. Czy można coś powiedzieć na temat rodzaju?

od lip.2002

2. podziemny o nieregularnym kształcie

Można coś powiedzieć:-))) To jest Hydnotrya najpewniej H. tulasnei. Dosyć pospolita niemal w całej Polsce. Inne truflice - tak brzmi polska nazwa - są bardzo rzadkie. H. ploettariana - truflica żółtawa ma jedno stanowisko w Polsce. Moje z 2009 roku. Hydnotrya michaelis nigdy nie była podawana z Polski. I jest jeszcze H. suevica - truflica górska. Ma jedno stanowisko w Tatrach, bo jak sama nazwa wskazuje tylko w górach może rosnąć.

od wrz.2004

3. podziemny o nieregularnym kształcie
23.lip.10 17:09
Marcin Piątek

Tomasz - Ty żyjesz!!! Dawno Cię nie było na forum.

Jest jeszcze Hydnotrya bailii - podobna do Hydnotrya tulasnei - ostatnio wyróżniana na podstawie cech morfologicznych, molekularnych i ekologicznych (H. bailii tworzy mikoryzę ze świerkiem, a H. tulasnei z bukiem)

od lip.2002

4. podziemny o nieregularnym kształcie

Dzięki Marcin. Nie znałem tego gatunku. A na forum zaglądam w przelocie i "nie udzielam się" z najbardziej prozaicznego powodu - braku czasu:-))) Ale dalej łażę z grabkami po wszelkich możliwych lasach i laskach. Do czarnych trufli doszła T. brumale znaleziona późną jesienią zeszłego roku i kilkadziesiąt innych gatunków ze zdecydowaną przewagą różnych Hymenogaster. Te rosną wszędzie i jest ich najwięcej:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji