bio-forum.pl

Czernidłak kołpakowaty

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od kwi.2004
#0

1. Czernidłak kołpakowaty

A to się z nim stało:

Mniammniam!!! :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Czernidłak kołpakowaty
17.maj.06 07:38
Michał Klisowski ("flyjok")

Musiało być dobre!

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Czernidłak kołpakowaty
17.maj.06 07:39
Michał Klisowski ("flyjok")

Aż mi pani smaka narobiła. Chyba dziś zaliczam las (choć i tak zaliczam go codziennie)

od wrz.2004
#0

4. Czernidłak kołpakowaty
2.paź.08 22:54
Grzegorz Zynek "zyniu"
1
2
3
4

To dziwne ale dopiero tera tu zajrzałem.. albo zajrzałem 2 lata temu i mi się zapomniało, ale dziś przypomniało :) hm, w każdym razie przypadkiem robię coś podobnego!! Oto fotki mojej pychotki (w kolejności chronologicznej):

Jedynie posoliłem i popieprzyłem.. na wierzchu czerwona słodka papryka. POZDRAWIAM wszystkich smakoszy czernidłaków!!!

od kwi.2004
#0

5. Czernidłak kołpakowaty

Nie rób mi tego - jestem bez śniadania. Czekam, aż mąż wstanie i będę robiła jajecznicę z kurkami!

od maj.2008
#0

6. Czernidłak kołpakowaty

Czy ktoś ma pomysł, jak je utrwalić na zimę?

od wrz.2004
#0

7. Czernidłak kołpakowaty
3.paź.08 18:02
Grzegorz Zynek "zyniu"

hm., ja resztę (cała miska) mniejszych podbotowałem 15 minut wczoraj wieczorem, wstawiłem do lodówki i dziś opanierowałem i podsmażyłem na złoto. Nie wiem kiedy je zjem, także zastanawiam się czy jeśli jutro nie wylądują w moim brzuszku to ich nie spróbować już takich usmażonych zamrozić?? co o tym myślicie??

od kwi.2004
#0

8. Czernidłak kołpakowaty

No na zimę to chyba tylko leciutko obgotować połówki i zamrozić. Potem może odsączyć na sitku i smażyć w panierce, ale nie wiem, bo nie próbowałam.

Albo uduś i zamroź. Zimą zrób flaki. To wiem, że wyjdzie.

od paź.2005
#0

9. Czernidłak kołpakowaty

Zjadałem kołpaczka zawsze w panierce. Tutaj widzę na tłuszczu i zalane roztrzepanym jajkiem ( czy się nie mylę?).

Omlet powinien być super, ale panierowane to delikates. Widzę na fotografii nózki. Przecież ja je wykrecam zdejmując kapelusze i zagladam do środka. Jak białe - to dobre. Tutaj ścięte.

Czenidłak jest super jako surowy na tłuszcz. Nie wyobrażam sobie, aby go obgotowywać. Dlatego ten grzybek to rarytas chwili.

od wrz.2004
#0

10. Czernidłak kołpakowaty
11.paź.08 17:35
Grzegorz Zynek "zyniu"

Obgotowałem bo jeszcze nie miałem pomysłu co z nim zrobić dnia nastepnego :) a nóż trafiłby do słoika? było już za późno, żeby cokolwiek pichcić. ale wszystkie pożarlismy z żonką do obiadu. Tak jak piszesz Ryśku, są pychotką w panierce, nawet na zimno nie mogłem się powstrzymać i podjadałem z lodówki. A nóżki... zauważyłem że w wielu grzybach ta część jest niedoceniana... ja nie marnuję i jesli tylko jest jędrna i niezaczerwiona zostawiam.

od paź.2005
#0

11. Czernidłak kołpakowaty

Czy kołpak może być zaczerwiony? Kurcze - zawsze tylko patrzę na kolor blaszek a nie na czerwie:- (( (

od kwi.2004
#0

12. Czernidłak kołpakowaty
12.paź.08 19:36
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Nie spotkałam się z tym.

od paź.2005
#0

13. Czernidłak kołpakowaty

Czernidłaki nie są zaczerwione. Wczoraj nazbierałem całe duże wiadro. W tym poście brakuje tylko czernidłaka w panierce. Jajko, bułka tarta i na tłuszcz.

od gru.2005
#0

14. Czernidłak kołpakowaty

czernidlaki duszone w śmietanie z dodatkiem gałki muszkatałowej - pyszności - uważam że to jeden z najdelikatniejszych grzybów - conajmnije tak wspaniały jak łuskwiaki nameko

od wrz.2004
#0

15. Czernidłak kołpakowaty
18.paź.08 00:11
Grzegorz Zynek "zyniu"

chyba spróbuję następnym razem tak jak piszesz Grzesiu... dla mnie czernidłaki od kilku lat to rarytas, zajadają się znajomi którzy po spróbowaniu nie dowierzają co to za cudo bo nigdy nie widzieli takiego grzyba :) a ja: na masełku, z jajeczkiem, i oczywiście w marynacie. Nie próbowałem tylko ich kisić... może da radę... spróbuję następnym razem. pozdrawiam, zakręconych czernidłakożerców :))

od kwi.2004
#0

16. Czernidłak kołpakowaty
18.paź.08 20:21
Jolanta Kozak "jolka_bf"

W tym poście brak również flaków z czernidłaka.

od wrz.2008
#0

17. Czernidłak kołpakowaty
19.paź.08 00:20
"chrisfir"

czernidłak kołpakowaty

panierowany

mozna dodać odrobinę wegety

ale nawet bez przypraw jest suuuuupeeeeeer

na drugie sniadanie do pracy na zimno tez rewelacyjny, ze świeżą bułką

w omlecie też sie sprawdził

i po smazeniu

(wypowiedź edytowana przez chrisfir 19. października. 2008)

od paź.2005
#0

18. Czernidłak kołpakowaty

Flaczki z czernidłaka? Czy to aby nie za miękki grzybek? Już w marynacie jest miękki ( mam i próbowałem). Flaczki z boczniaka - to rewelacja. Z czernidłaka bym nie robił.

(wypowiedź edytowana przez old_rysiu 19. października. 2008)

od paź.2005
#0

19. Czernidłak kołpakowaty

Jak widzieliście na fotografii, panierwanych czernidlaków mialem bardzo dużo. Postanowiłem włożyć je w słoiki i zalać zalewą - taką jak na wszystkie grzybki. Tak też zrobiłem i słoiczki zapasteryzowałem. Próbna partia - 4 szuki. Teraz otworzyłem jedną sztukę. Okazało się, że jest wszystko OK, ale mały feler. Grzybki jak gąbka wchłoniły zbyt dużo zalewy. Zrobiły się za ostre w smaku - nadmiar octu. Są zatem dwie możliwości, aby zlikwidować kwaśność. Zmiejszyć dawkę octu i robić nie 1: 3, 5 ale 1: 4 lub nawet 1: 4, 5. Druga - dodać więcej cukru.

Do słoików w zalewie, dodałem dwa cieniutkie paseczki papryki słodkiej surowej. Dały porządany efekt, ale na pół litrowe słoiki, trzeba dodać 4 paseczki - będą zdecydowanie lepsze. ( Paseczek - krojony wzdłuż papryki na szerokość 0, 5 cm. Pasek papryki nie jest dłuższy od wysokości słoika ułożony tak, aby był widoczny przez szkło - element dekoracyjny).

(wypowiedź edytowana przez old_rysiu 21. października. 2008)

od kwi.2004
#0

20. Czernidłak kołpakowaty
21.paź.08 11:34
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Rysiu, ja tylko spróbowałabym może przed usmażeniem czernidłaków lekko je obgotować. Może wówczas nie wchłonęłyby tyle zalewy? Jak myślisz?

od paź.2005
#0

21. Czernidłak kołpakowaty

Z moich skromnych obserwacji wynika, że czernidłak jest bardzo delikatnym i miękkim grzybkiem. Po przegotowaniu robi się elastyczniejszy, ale i tak mięciutki, za miekki, aby go jeszcze panierować. Surowy jest bardziej sztywny i jeszcze można go obturlać w panierce. Zauważ, że ja do zalewy dałem czernidłaka z panierki.

Mam też czernidłaka w zalewie - te mniejsze egzemplarze - bez panierki, tak robione jak wszystkie inne. Jeszcze ich nie próbowałem, ale myślę, że też będą za ostre. Już niedługo otworzę słoiczek i się przekonam.

od wrz.2008
#0

22. Czernidłak kołpakowaty
21.paź.08 22:26
"chrisfir"

może by spróbować zrobić czernidłaki

tak jak sie robi sledzie smażone w zalewie octowej

czyli usmażone razem z panierką ( panierka jest wtedy chyba z mąki)

ale tłuszcz może troche zahamuje penetracje octu

no i ocet pewnie delikatny lepiej zrobić

ale to ja sobie tak tylko gdybam, bo takich śledzi nie robiłem samodzielnie

a może by te czernidłaki ukisić tylko wtedy trzeba je sparzyć koniecznie

od wrz.2004
#0

23. Czernidłak kołpakowaty
22.paź.08 13:31
Grzegorz Zynek "zyniu"

Ja mam czernidłaczki w zalewie, ale wcześniej je obgotowałem, nie widziałem innej mozliwości. Tak więc sobie myślę Krzyśku, czy samo sparzenie czernidłaków przed kiszeniem będzie wystarczające?? w sumie też tylko gdybam bo nie kisiłem nigdy grzybków. w zeszłym tygodniu zamarynowałem tez słoiczek gąsówek nagich, ale to już inny wątek :)

od paź.2005
#0

24. Czernidłak kołpakowaty

Czernidłak do kiszenia? Chyba bym zrezygnował - za delikatny.

od paź.2005
#0

25. Czernidłak kołpakowaty

Jak to się stało, że nie pokazałem tego czernidłaka w słoiku?

Znalazłem fotki z czernidłakiem w zalewie octowej bez panierki. Warto takie robić. Były smaczne. Zalewa 1: 4 na 1 szklankę octu - 1 łyżka cukru!! Inne przyprawy i dodatki - wg własnych doświadczeń:-)

od wrz.2008
#0

26. Czernidłak kołpakowaty
13.kwi.09 01:03
"chrisfir"

czrnidłak miłe wspomienie

Rysiu moze został ci jakiś słoik

jak jeszcze masz to chetnie wymienie na słoik z pieprznikiem trąbkowatym

albo może interesuje cie zimówka aksamitnotrzonowa

mrozonej mam jeszcze chyba trzy wanienki od margaryny

chociaz najchętniej to bym zjadł jakiegoś smardza

choc jest pod ochroną

jadłem go raz tylko i to w mieszaninie z innymi grzybkami

i to w restauracji Marty Geslerr

może ktos ma zamarynowanego?

od paź.2005
#0

27. Czernidłak kołpakowaty

W tym roku nastawie się na wielka produkcje czernidlaka marynowanego. Będa dwa rodzaje. Taki jak w słoiku wyżej zamieszczonym zdjeciu oraz panierowane w zalewie octowej ( też w słoiku).

Wszystko zależy od tego, czy łąka na której znalazłem tak wielki wysyp czernidłaka w tamtym roku, będzie jeszcze łaką. Bo jak ją zaorzą, to po czernidłakach:- (

od wrz.2008
#0

28. Czernidłak kołpakowaty
23.cze.09 02:08
"chrisfir"

w tym roku juz skosztowaBem czernidlaka

niestety samotny byl

tylko na jeden zab i jeszcze z kolega sie podzielilem

bo to na jego trawniku wyrósl

jemu to dobrze:

pieczarke solniskow ma

twardzioszka przydroznego na trawniku mozna kosic

do lasu 5 min i juz w tym roku maślaki czerwcowe mniam mniam jedlismy

od sie.2008
#0

29. Czernidłak kołpakowaty
20.wrz.09 02:23
Slawomir P "olafur"

I ja dołożę swoje trzy grosze do tego wątku. Bo czernidlaki są bardzo smaczne, zwłaszcza świeżo smażone.

Poniżej moje dzisiejsze śniadanie.

Tylko obtoczone w jajku.

Panie Ryszardzie jak tam czernidlaki z marynaty, bardzo jestem ciekaw.

Tez zamierzam zrobić parę słoików, tylko zastanawiam się czy zrobić sote, czy tylko obtoczyć w jajku, nie chce dodawać typowej panierki, bo chłonie tłuszcz, no i jak wyżej może chłonąć zalewę octowa.

Pozdrowienia

od cze.2003
#0

30. Czernidłak kołpakowaty

Sławomir, ale smaka mi zrobiłeś tymi fotkami... :)

od wrz.2008
#0

31. Czernidłak kołpakowaty
21.wrz.09 23:18
"chrisfir"

Oj czuje ze trzeba sie będzie wybrać do Grodkowa tam jest taka niezbierana łączka.

Niech no tylko troche popada

od paź.2005
#0

32. Czernidłak kołpakowaty

Czernidłak w zalewie octowej - oczywiście jest OK. Zalewa też jest ok 1: 4 Jedna szklanka octu 10% i 4 szklanki wody ( najwazniejsze to na 1 szklanke octu, jedna łyzka cukru - czubata). Zalewa nie jest drażliwa - nie gryzie w gardło. Cukier łagodzi ostrość octu. Reszta - Wasze upodobania. Będę eksperymentował jeszcze z miodem - ale to już inna działka. Czernidłka zalewam woda - zagotuję ( nie gotuję długo). Zdejmę pianke i wylączam. Ocedzić i zimne wkladać do zimnej zalewy w słoiku. Pasteryzowac 20 minut. Elementy smakowe - do własnego uznania - czy to koper czy papryczna. Miałem z papryką - jest super a czernidłaki - rewelacja - nadal delikatne w miąższu i smaku.

od paź.2005
#0

33. Czernidłak kołpakowaty

Patrzę na te fotki Sławomira i tak sobie myślę, że admin powinien zabronić wstawiania takich fotek. Przez pół roku już drażnią wzrok. Szczególnie ostatnia fotka.:- (

od kwi.2004
#0

34. Czernidłak kołpakowaty

Myslę, Rysiu, że niedługo Ci się poszczęści i sam takie zrobisz. :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji