bio-forum.pl

Dziwny hubiak...

bez logowania - można przeglądać

od lis.2005

1. Dziwny hubiak...
15.maj.06 12:27
Marek Ciszewski "grant"
do oznaczenia

Na pniu sosny, mosno spróchniałej dziwny hubiak. Średnica ok. 30 cm zajął całą powierzchnię pniaka. Z wyglądu jakby się rozsypywał, albo stanowił kolonię drobnych, które stworzyły takie wrażenie.

od maj.2002

2. Dziwny hubiak...

Mam wrażenie, że to "pociachana" przez owady lub larwy owadów kolonia Trametes versicolor.

od wrz.2004

3. Dziwny hubiak...

Hubiak to na pewno nie jest;-)

Pogrzeb w tych resztkach - możliwe, że znajdziesz jakieś ciekawe chrząszcze.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Dziwny hubiak...
16.maj.06 14:31
Michał Klisowski ("flyjok")

Zapraszam do lasów godowskich, tam takich hub jest mnóstwo. A ile koło nich czarnych chrząszczy. Zwykle rosną na pustych pniach

5. Dziwny hubiak...
16.maj.06 14:31

to znaczy pustych w środku, czyli w stanie rozkładu.

od lis.2005

6. Dziwny hubiak...
16.maj.06 14:41
Marek Ciszewski "grant"

Takich hubiaków w pobliżu było kilka, ale ten najbardziej fotogeniczny. Sprawiają wrażenie, jakby się rozsypywały już w trakcie wzrastania.

Zastanawiałem się, czy nie jest to jakaś choroba tego hubiaka. Jak uda mi sie wykroić fragment foto z oryginalnego zdjęcia, zrobę jak największe przybliżenie

od lis.2005

7. Dziwny hubiak...
16.maj.06 15:00
Marek Ciszewski "grant"
dziwny hubiak

Większego zbliżenia nie da się zrobić by nie zamazać obrazu.

\

8. Dziwny hubiak...
16.maj.06 15:23

ładny. Na wakacjach też porobie zdjęcia tego grzyba, bo będzie go pełno. (lasy godowskie)

od lis.2005

9. Dziwny hubiak...
16.maj.06 20:00
Marek Ciszewski "grant"
drugi pieniek

Na przyszłość chyba zrobię jak radzicie. Swoja drogą te owady mysiały być naprawdę małe, że ich nie dostrzegłem. Jak to w lesie - owadów pełno, to jakiś pająk przebiegnie, albo jakiś tęgopokrywiec, ale te musiały być niezwykle małe, że uszły mej uwadze. Popatrzcie jeszcze na ten drugi pień w przybliżeniu - rożkład jeszcze niezaawansowany a i grzybek jakby w lepszej kondycji, choć na obrzeżach też zaczyna się strzepić.

od kwi.2004

10. Dziwny hubiak...

Czemu hubiak, jak mnie to wygląda na jakiegoś Trametes schyłkowego?

od lis.2005

11. Dziwny hubiak...
16.maj.06 20:11
Marek Ciszewski "grant"

Już spinczer to zauważył, dlatego niech zostanie grzybkiem. Nie potrafiłem dokonać oznaczenia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji